0 kött

Raggmunk med fläsk & rårörda lingon

Klassiker-veckan rullar vidare och konstigt vore det väl om den inte passerade raggmunkstationen. Raggmunk med fläsk är ju en enkel rätt, men enkla rätter är ju ofta väldigt goda. Svensk klassisk mat är ju egentligen lite lik tysk mat egentligen då fläsk ofta ingår i någon form.
Jag var, ska villigt erkännas, lite ringrostig på att steka raggmunkar och jag steker aldrig pannkakor. Men till slut fick jag in snittsen.
Och dra mig baklänges vad god denna rätt är!

Raggmunk (4 portioner)
750 gram potatis
2 dl vetemjöl

1,5 tsk salt

4 dl mjölk
1 ägg
Smör & stekflott
Svartpeppar

Ca 500 gram rimmat sidfläsk
Rårörda lingon

Okej. Vi gör klart det här direkt. Rårörda lingon kan man inte köpa. Det smakar inte gott och du gör det så vansinnigt lätt själv. En del har lingonsylt till raggmunken, men jag tycker att det alltid är godare med rårörda lingon. Jag brukar inte ha så mycker socker i, då jag vill behålla syrligheten i bären.

2,5 dl lingon
0,5 dl socker

Tina bären och ha ner sockret. Rör om med en gaffel och mosa bären.

Gör raggmunkarna så här
1. Blanda salt och vetemjöl i en bunke och tillsätt ägg och första hälften av mjölken.
2. Vispa ordentligt och tillsätt resten av mjölken.
3. Skala och riv potatisen direkt ner i bunken.

4. Vispa och dra ett par varv med pepparkvarnen.

5. Stek fläsket och häll undan för undan stekflottet i en liten skål.
6. Stek sedan fyra stora raggmunkar i stekpannan i en blandning av stekflott och lite smör.

Servera med fläsket, lingonen och strö över lite persilja.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara