0 kött

Rådjurssadel med pressad potatis & trattkantarellsås

Lamm är väl grejen på påsk egentligen. Och det kommer snart kära bloggläsare! Jag sticker dock emellan med ett viltrecept. Min bloggkollega Ulrik hade tidigare kommit förbi min lägenhet i arla morgonstund och lämpat av lite rådjur som han hade köpt. Jag lade rabarber på sadeln. Eftersom min frys var allt annat än tom så avlägsnade jag rådjurssadeln från benet till fläskfiléliknande bitar på 2 x 500 gram.
Jag har aldrig tidigare gjort rådjurssadel men de flesta recept var simpla och handlade om att salta och peppra köttet, steka det hastigt till en fin yta och sedan göra klart det i ugnen med en stektermometer. Det som jag blev lite konfunderad av var att många kokböcker angav 70-75 grader som innertemepartur för köttet. Lät på tok för högt tycker jag och bestämde mig för att nöja mig med 66 grader, vilket visade sig vara perfekt. Om du vill ha köttet lite rosa vill säga.
Så här gjorde jag
500 gram benfri rådjurssadel
Salt & svartpeppar

Salta och peppra sadeln och stek den så att den får en fin stekyta runt om. Lägg den i en ugnsfast form och tillaga den på 175 grader tills innertemperasturen är 66 grader. Ta ur termometern och rulla in köttet i aluminiumfolie.

Trattkantarellsås
1 schlaottenlök
2 msk smör
2 msk mjöl
1 tsk koncentrerad kalvfond
1,5-2 dl trattkantareller (torkade läggs i blöt i ca 30 minuter)
2 dl vispgrädde
0,5 dl mjölk
1 tsk svartvinbärsgelé

1-2 tsk sky från köttet

Svartpeppar & flingsalt

Gör så här
1. Fräs löken i smöret utan att den tar färg.
2. Sikta över mjölet och vispa hela tiden med visp.
3. Häll på grädde och mjölk lite i taget och fortsätt vispa.
4. Låt det puttra ett par minuter.
5. Ha i svartvinbärsgelén, sky och den koncentrerade kalvfonden.

6. Avsluta med trattkantarellerna och salt och peppar.

Servera med pressad potatis, gelé och en fräsch sallad.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara