0 fågel

Påskig apelsinkyckling med rosépeppar och ris

Lite kycklingfilé är ju aldrig fel tycker jag. Man kan ju göra så mycket av det. Till exempel kycklingfilé i apelsinsås. Jag har gjort det flera gånger förrut, men den här gången ville jag ha in lite mer påsk i rätten och gick därför all in på allting gult.

Hur kommer det sig att just gult har blivit påskens färg? Ja du, det har säkert med att hönorna började värpa mera efter ett vinteruppehåll och att fastan var över så ägg vart ”lagligt” att äta igen. Äggulan symboliserar återfödelse och solen, så går folktron i alla fall. Sen kan det ju mycket väl vara en efterhandskonstruktion, vad vet jag. Du kan läsa lite mera här.

Du behöver
3 st kycklingfiléer
1 st röd paprika
1 dl grädde
2 dl turkisk yoghurt
1 tsk gurkmeja
2 st apelsiner
vitlök
salt & peppar
rosépeppar
ev gul karamellfärg
olja
ris

Gör så här
Klyv filéerna. Stek på dem i lite olja tillsammans med pressad vitlök. Salta och peppra lite. Under tiden kycklingen steker försiktigt, kan du tvätta av två apelsiner, riva skalet och pressa ur saften ur dem. Blanda grädde, yoghurt, apelsinskalsrivet och apelsinsaften och häll över kycklingen i stekpannan. Låt puttra. Man kan addera lite rosépeppar här om man vill. För att få upp gulheten på såsen tippade jag i lite gurkmeja. Men då jag tyckte att varken apelsinen eller gurkmejan gav tillräcklig gulighet till såsen så adderade jag några stänk gul karamellfärg också. Jädrans så gult det vart! Tjohoo! Man blir glad av gult!

Koka riset. När riset är klart, montera rätten med en halvsfärformad risboll, en spegel av apelsinsåsen samt en bit kycklingfilé, lite skivad röd paprika samt nykrossad rosépeppar på kycklingen. Se så fint det blir! Man äter verkligen med både munnen och ögat. Jag vart väldigt nöjd med färgen – knallgul! Smakade himla gott med apelsinsås – prova!

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara