0 sött

Napoleonbakelser

Det finns ju de där bakverken som känns extra festliga och läckra, Napoleonbakelse är en av dem. Hade gjort det en gång tidigare och blev så sjukt sur när jag skulle skära till dem eftersom all fyllning trycktes ut och inget blev snyggt. Denna gång tänkte jag till minsann! Jag skar till bitarna av gräddad smördeg innan jag monterade bakelsen. Det var grejen.Till 6 bakelser behöver du: 
6 st frysta smördegsplattor
3 äggulor
2,5 dl mjölk
0,75 dl maizena
0,75 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
25 g mjukt smör
3 dl grädde
1 dl äppelmos
1 dl florsocker
1 msk vatten
2-3 msk hallonsylt/rödavinbärsgelé/hallon- och rödavinbärssylt  

Börja med smördegen, tina plattorna lite, kavla ut dem lite, nagga och grädda i +200 °C i c:a 10 minuter.

Medan smördegen svalnar kokar du vaniljkrämen. Vispa äggula, socker, maizena och vaniljsocker. Koka upp mjölken, ta av den från spisen så fort den kokat upp. Häll den varma mjölken över äggblandningen, häll sen tillbaka ägg- och mjölkblandningen i kastrullen och låt den sjuda under kraftig omrörning tills den tjocknat. Häll direkt över i en kall bunke. Lägg i smöret och vispa tills det smält. Låt krämen svalna. Vispa grädden löst. Blanda sen den avsvalnade vaniljkrämen med den vispade grädden. Blir det klumpigt, kör allt med stavmixern.

Dela nu varje smördegsplatta i 3 delar. Frisera kanterna om så behövs. Dags för montering. Bred på en sked äppelmos på den understa smördegsplattan, lägg sen på nästa platta. Nästa lager ska ha ett tjockt lager med vaniljgrädde. Den spritas med fördel ut på bakelsen. Lägg sen på den sista plattan, men lägg den med undersidan uppåt. Bred på sylt/gelé. Blanda sen florsocker och vatten till glasyr och bred sen på glasyren uppepå sylten/gelén.

E volilà, du har bakat Napoleonbakelser!

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara