0 sött

Macarons deluxe

När vi var på bröllopsresa i september i Paris kunde jag inte sluta dreggla efter alla sötsaker på alla konditorier. Allt var så fint och piffigt och färgglatt! Jag som gillar att baka kakor var ju i sjunde himlen! Det som återkom på många ställen var att de hade piffat till macaronsen lite extra med att lägga färska bär i dem. Blev sugen på att testa hemma. Bakade macarons, tog fram några björnbär och gjorde en smörkärm med Baileys i. Mums!




Ingredienser
120 g äggvitor, uppdelat i två skålar
35 g socker
150 g fint malen mandel
150 g florsocker
150 g socker till sockerlag
50 g vatten till sockerlag


Tips innan du börjar: förbered alla skålar och pytsar som värsta tv-kocken!

  1. Sätt ugnen på +160 °C.
  2. Väg upp 150 gram mandelmjöl på en köksvåg.
  3. Blanda mandelmjöl och siktat florsocker i en bunke.
  4. Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning. Om du har en köksmaskin kan du göra detta under tiden sockerlagen kokar upp.
  5. Blanda socker och vatten till sockerlagen i en liten kastrull. Sätt plattan på hög värme och koka upp. Koka tills temperaturen når 118 °C på en hushållstermometer.
  6. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten. Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Lite spill blir det alltid.
  7. Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter.
  8. Rör i 60 gram äggvita i mandel och florsockerblandningen. Tillsätt eventuellt valfri färg.
  9. Vänd i marängen i mandelblandningen och mixa försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott.
  10. Var försiktig så du inte mixar för mycket, smeten ska vara trögflytande.
  11. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på en plåt klädd med bakplåtspapper.
  12. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig. Låt plåten vila i 30 minuter innan gräddningen (detta hindrar att kakorna spricker).
  13. Grädda i ca 10- 15 minuter i mitten av ugnen (gräddningstiden varierar beroende på ugn, mina blir klara på 11 minuter)
  14. Dra av bakplåtspappret från plåten och låt macaronsen stå och svalna. Lossa dem sedan försiktigt från pappret.

Dekorera med smörkäm och bär. Recept på smörkräm hittar du här. Lycka till!

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara