0 sött

Lemon curd

När det kommer ett erbjudande på att få 10 kg blandad ekologisk citrus till ytterdörren är det hur lätt som helst att säga ja tack! Sagt och gjort. Igår em kom Johan på Matgeek med två lådor citroner och clementiner. Nu började utmaningen. Vad ska jag göra med allt? Lemon curd fick bli först ut. Jag kokade även en clementin curd, men den blev inte riktigt lika bra som den förstnämnda.

Till 3 barnmatburkar i mellanstorlek: 
3 ekologiska citroner
3,5 dl socker
6 ägg
150 g rumsvarmt smör

Tvätta citronerna och riv skalet från två av dem (riv skalet på den tredje också men spar det till annat du ska laga). Pressa sen saften från alla tre. Blanda rivet, saften och sockret i en kastrull eller bunke som tål värme. Lägg även i det mjuka smöret och häll i äggen som först vispats lätt. Detta ska nu sjuda i vattenbad. Viktigt att det bara sjuder och inte kokar. Akta också så att det inte kommer vatten i din lemon curd. När curden tjocknat är det dags att hälla upp på burkar. Viktigt att burkar och lock är rengjorda ordenligt. Klarar sig i kylen i c:a 2 veckor.

PS: Receptet kommer från Anna Bergenström Under Valnötsträdet (en mycket fin kokbok). 

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara