0 sött

Kolatryffelpaj med flingsalt

Var ju tvungen att prova ett recept ur receptsamlingen jag fick tidigare för nån vecka sedan. Valet föll på kolatryffelpaj med flingsalt. För att göra pajen ätbar även för min kära fru, bytte jag ut vetemjölet till mjölmix samt grädden till laktosfri grädde.

Pajdegen
125 gram smör
2.5 dl vetemjöl (eller 2.5 dl mjölmix istället)
0.5 dl florsocker
0.5 dl kakao
1 krm salt
2 äggulor

Fyllningen
1 vaniljstång
2 dl vispgrädde (eller 2 dl laktosfri vispgrädde istället)
1.5 dl ljus sirap
300 gram mjölkchoklad
100 gram mörk choklad

Garnering
flingsalt

Hacka samman smör, mjöl, florsocker, kakao och salt i en matberedare. Tillsätt äggulorna och arbeta till en deg. Tryck ut den i en pajform med löstagbar kant. Låt stå i kylen i en halvtimme. Sätt ugnen på 200 grader och grädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 minuter. Låt kallna. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp grädde med vaniljstång, frön och sirap. Ta upp vaniljstången. Bryt chokladen i bitar och rör ner i grädden till en jämn, slät smet. Häll den i pajskalet. Låt stå i kylen i minst fem timmar. Strö över flingsalt vid servering.

Pajen smakade ljuvligt gott, men pajskalet tyckte jag vart lite smuligt. Kanske vore bra med mera smör? Saltet passar bra till chokladen tycker jag.

Jag krönte min paj med norra halvklotets fulaste marsipankyckling.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara