0 fisk

Kokt kolja med ägg- och persiljesås

Härom veckan fyllde min mormor 100 år. Min mormor har jag att tacka för att jag går igång så mycket på vår svenska klassiker-vecka. En rätt som vi alltid åt på somrarna i Vänersborg var kokt kolja med ägg- och persiljesås och skirat smör. Visst åt vi torsk också, men det var ofta kolja. En lite bortglömd vitfisk som håller samma klass som torsk tycker jag. Något att tänka på när du står i fiskdisken.

Detta är ju ännu en rätt som är väldigt enkel att göra och kan även göras med frysta kolja- eller torskfiléer. Se bara till att låta fisken sjuda långsamt. Jag brukar göra såsen utan vispgrädde eftersom jag även har skirat smör till.

Till 4 portioner behöver du
600 gram kolja eller torskfilé
15 vitpepparkorn
8 kryddpepparkorn
2 lagerblad
1 gul lök
Ca 1,5 liter vatten
2,5 msk salt
Ev. en slant morot (kan uteslutas)

Ägg- och persiljesås
3 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 dl hackad persilja (går bra med fryst)
2 hårdkokta ägg
0,5 kryddmått muskotnöt
5 varv med saltkvarnen
2-3 varv med pepparkvarnen (svartpeppar)

Skirat smör efter behov (läs stort behov).

Gör så här
1. Koka upp spadet till fisken och lägg i den försiktigt och låt den sjuda lätt innan du drar den från plattan.
2. Hårdkoka äggen.
3. Smält smöret i en kastrull och sikta över mjölet så att mjölet löser sig.
4. Häll på mjölken lite i taget och vispa så att det inte klumpar sig.
5. Låt puttra 5 minuter.
6. Hacka äggen och persiljan och ha ner i såsen.
7. Smaka av med riven muskot, salt & svartpeppar.

Servera med skirat smör.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara