2 bröd/ frukost

Enkelt frukostbröd

Jag gick bananas på bokrean på nätet. Köpte kokböcker (nähä?). En bok som inte var på rea dock men som fick slinka med i varukorgen var Martin Johanssons ‘Enklare Bröd’. Jag gillar brödrecept som bygger på att man sätter en deg på kvällen, bara röra ihop och sen på morgon är det skjuts in i ugnen. Nybakat är bäst. Hembakat är också bäst. Börjar man baka vill man inte längre köpa bröd, om det nu inte är riktigt gott och välbakakt bröd. Men seriöst, affärernas ‘butiksbakade’ limpor smakar alla likadant, de består mest av luft och socker känns det som. De surdegsbröd som säljs är inte alls så goda som jag vill ha dem (undantaget Trillers bröd). Det jag vill komma till är att börja baka bröd! Så först ut som experiment är ett rostbröd/formfranska från ovan nämnda bok.

 

Steg 1, kvällen dag 1: 
3 g jäst
3 dl kallt vatten
6,5 dl vetemjöl special
1,5 tsk salt
0,5 dl solrosfrön
1 msk sesamfrön
1 msk hela linfrön

Rör ut jästen i vattnet, tillsätt mjöl, salt och frön. Rör tills degen blandat sig. Lägg över plast på bunken som degen är i. Låt stå i rumstemperatur i 8-10 h.

Steg 2, morgonen dag 2: 
På morgonen smörade jag en brödform och bröade den med solrosfrön, sesamfrön och linfrön. Häll sen ut frön på bakbordet, ungefär lika mycket som jag hade i degen, dvs:
0,5 dl solrosfrön
1 msk sesamfrön
1 msk hela linfrön

Stjälp upp degen, dra ut den till en fyrkant och vik sen ihop den på mitten så alla frön hamnar på utsidan av limpan. Lägg över i formen. Täck med en handduk och låt jäsa i 1 h. Sätt ugnen på +250 °C. Sätt in brödet på ett bakgaller ungefär under mitten. Se till att ha en oöm plåt längst ner också för där slänger du på några isbitar. Grädda först i 15 minuter, sen sänker du till +200 °C och låter brödet stå ytterligare 20 minuter. Ta ut brödet, vänd upp på ett galler och låt svalna.

Blev inte direkt klart till frukost, men väl till förmiddagsfikat. Mycket gott. Rekommenderar att du dubblar satasen på en gång och fryser in den ena limpan. 

Du kanske också gillar

2 kommentarer

  • Svara
    Anonym
    5 april, 2013 at 19:16

    Ska det verkligen bara vara 3 gram jäst? Verkar lite lite kan jag tycka. Låter otroligt gott annars!

  • Svara
    Karin
    5 april, 2013 at 19:18

    Hej! Jo faktiskt ska det vara ynka 3 gram jäst. Eftersom det är en långjäst bröd räcker det. Lycka till med bakningen och tack för att du tittade in. Ha en fin helg! //Karin

  • Svara