0 kött

Elisabets dillkött

Jaha, lite galen är man väl när man står och kokar kalvkött en torsdagkväll i mars. Men vad gör man inte när det är klassikervecka. Faktum är att det är mycket bra att ha kokt kalvkött klart för det är faktiskt en ingrediens som ingår i många svenska rätter eller vad sägs om sillsallad, dillkött, pepparrotskött, sillbullar. The list goes on!

Hur som helst kommer ni kunna att läsa om dessa recept på bloggen snart. Mycket snart!

Kalvköttkoket
1,2 kilo märgpipa med ben (kokas hel)
1 morot
1 1/2 liter vatten
2 lagerblad
12 vitpepparkorn
3 msk salt
1/2 purjolök

Låt koka i ca 2-2,5 timmar eller tills du ser att köttet lossnar från benet.

Såsen
3 msk smör
2 msk vetemjöl
0,75-1 msk ättika (24%)
3 msk socker
0,5 dl hackad dill
4 dl kalvköttspad
Svartpeppar

Jag kör min sås som mormor och mamma alltid har gjort. Utan vispgrädde och mjölk. Denna sås blir alltiså klar.

Gör så här
1. Smält smöret och sikta över mjölet så att det blandas ordentligt under vispning.
2. Häll i buljong lite åt gången medan du vispar.
3. Häll till sist i ättika, socker och dill. Låt puttra i 5 minuter.
4. Smaka av med lite svartpeppar. 

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara