0 kött

Älgfärsbiffar med trattkantarellsås

Den där älgen ja. Då var det dags. Jag som aldrig hade tillrett älg i hela mitt liv hade till och med dristat mig till att bjuda in jägaren i egen hög person. Var det klassikervecka så var det (och kanske fortfarande är eftersom detta eftersläntrande inlägg kommer idag). Jag gjorde även en laddning med kycklingfärsbiffar, byt älgfärs mot kycklingfärs rakt av, jag gjorde då en halv sats. Jag serverade härligheten med kokt potatis, svartvinbärsgelé och en trattkantarellsås spetsad med portvin. Ett glas rött serverades även till.

Älgfärsbiffar för 4-5 personer
750 g älgfärs
4 msk ströbröd
2 ägg
1 dl mjölk
1 dl grädde
1 finhackad rödlök
4 msk dijonsenap
2 msk persilja
salt & peppar efter eget tycke

Blanda ströbrödet med mjölk och grädde och låt svälla 5 minuter. Sätt ugnen på +220 °C.  Blanda färsen med ägg, lökhack, dijonsenap och kryddor. Blanda allt till en slät färs. Forma biffar med händerna, stek dem i smör på båda sidor tills de fått fin färg. Lägg biffarna i en ugnsform. Låt biffarna steka klart i ugnen i c:a 15 minuter.

Trattkantarellsås
1 dl smulad, torkad svamp
2,5-3 dl vispgrädde
2 tsk dijonsenap
1 msk vetemjöl
1 schalottenlök
0,5 grönsaksbuljongtärning
2-3 msk portvin

Lägg svampen i blöt i mint 20 minuter. Hacka löken fint och fräs den blank i smör. Pudra över vetemjölet och rör kraftigt tills mjöl och fett blandats. Häll på grädden och se till mjölet löser sig. Blanda i dijonsenap, smulad buljongtärning, svamp och portvin. Låt såsen koka upp. Smaka av och tillsätt eventuellt lite salt om det behövs.

PS: Receptet har jag lånat från Fagra ting

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara