0 bröd

Vik-och-dra-bröd

Jag ville göra nått som liknar ”bread rolls” som man äter i USA till diverse olika mackor. Surdegsjästen struntade jag i denna gången. Jag satt därför och bläddrade lite i en av mina många kokböcker om ett recept på nått baugettliknande bröd. Fastnade för ”det enkla vardagsbrödet” i boken ”Enklare bröd” av Martin Johansson (mannen bakom bloggen” Pain de Martin” och boken ”Surdegsbröd”). Bra böcker båda två!

Du behöver
10 gram jäst
300 gram kallt vatten
390 gram vetemjöl special
6-9 gram salt

Blanda ut jästen i vattnet och tillsätt sedan mjöl och salt. Rör kort tills allt har blandats ordentligt. Låt sedan degen vila i 30 minuter. Degen är ganska kladdig.
Dra ut degen en aning och vik den in mot mitten. Ta ett nytt tag, dra degen och vik ihop på nytt. Detta moment gör du totalt tre gånger med 30 minuters jäsning emellan. Efter sista gången låter du degen jäsa i en timme. Sätt ugnen på 250 grader. Jag skar upp degen i tre delar och formade baugettliknande deghögar på en papprad plåt. Skjuts in i ugnen i 15 minuter. Vädra med luckan några gånger och sedan var femte minut tills brödet har stått inne totalt 30-35 minuter. Ta ut bröden och låt svalna.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara