0 sött

Tårta till Alla hjärtans dag

För en herrans massa år sedan gick jag och några kompisar en tårtkurs. Grejen är den att hur ofta vill och orkar man äta tårta? Inte alltför ofta (tyvärr). Så när ens bloggkollega med flickvän och goda vänner kom på middag tog jag chansen! Alla hjärtans dag stod ju även för dörren så då passade det ju alldeles utmärkt att prova den nya hjärtformade bakformen från Cordon-Bleu.

Jag gjorde en sats med sockerkakssmet som jag fördelade på 3 skålar. Varje laddning färgade jag olika mycket med rosa karamellfärg. Sen gräddade jag i tre omgångar. Har man inte tid att baka egen sockerkaka är det enkelt att köpa en färdig sockerkaksbotten och utgå från.

Fyllning 1 pralinmousse: 
1 påse med spritpraliner, de som smakar punsch, körsbär, rom osv
3 dl grädde
1 påse snabbgelatin

Krossa pralinerna i en bunke, vispa grädden löst i en annan bunke. Häll över pralinerna i grädden och rör runt. Häll sen över snabbgelatinet och rör snabbt ihop till en mousse.

Fyllning 2 hallonmousse: 
2 dl hallon
3 dl grädde
1 påse snabbgelatin

Mosa hallonen, vispa grädden löst i en annan bunke. Häll över hallonen i grädden och rör runt. Häll sen över snabbgelatinet och rör snabbt ihop till en mousse.

Fyllning 3 – vaniljkräm:
3 äggulor
2,5 dl mjölk
0,75 dl maizena
0,75 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
25 g mjukt smör
3 dl grädde

Vispa äggula, socker, maizena och vaniljsocker. Koka upp mjölken, ta av den från spisen så fort den kokat upp. Häll den varma mjölken över äggblandningen, häll sen tillbaka ägg- och mjölkblandningen i kastrullen och låt den sjuda under kraftig omrörning tills den tjocknat. Häll direkt över i en kall bunke. Lägg i smöret och vispa tills det smält. Låt krämen svalna. Vispa grädden löst. Blanda sen den avsvalnade vaniljkrämen med den vispade grädden.

Dags att montera härligheten. Lägg en sockerkaksbotten på ett bakplåtspapper på en skärbräda, bred över pralinmoussen ända ut på kanterna. Lägg på ytterligare en sockerkaksbotten och bred på hallonmousse på denna. På med den sista sockerkaksbotten och nu ska hela tårtan spacklas med vaniljkrämen. Se till att det blir jämnt och snyggt. Kavla sen ut 500 g marsipan som har färgats in i en fin färg, förslagsvis rosa. Kavla mellan plastfolie för att slippa kladd och marsipan som fastnar. Måtta lite så att du ser att det kommer täcka hela tårtan. Bra om det blir lite överhäng, det gör att locket blir slätare och snyggare. Täck sen tårtan och skär bort överhänget. Jag garnerade med geléhjärtan och gelégrodor och sen doftade jag över florsocker.

Jag gjorde bottnar och mousserna dag 1, täckte med plast och lät tårtan stå över natten. Dag 2 kokade jag vaniljkrämen, spacklade tårtan, la på marsipan och dekorerade – och åt! Så med andra ord, börjar du idag så hinner du med att bjuda nära och kära på en snitsig tårta imorgon. Lycka till!

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara