0 kött

Stoofvlees – flamländsk ölgryta

Belgien är nog det land jag har besökt flest gånger. Varför då? Vad har detta lilla land i centrala Europa att erbjuda? Sol och bad på tropiska stränder? Neeeej, det är ju framför allt de fantastiska ölfestivalerna som lockar, t ex Zythos Beerfestival, de Heeren van Liedekercke, Kerstbierfestival, mfl.

Förrutom alla goda ölen är det besök på bryggerier och kulinariska matupplevelser som drar. Eller den skräckblandade förtjusningen över friterad mat, våfflor och annat inte så arträrberikande man stoppar i sig. En av favoriterna är stoofvlees – en kalopsliknande köttgryta kokad med belgisk öl. Denna fantastiska anrättning äter jag så fort jag kommer åt. Sist jag var på Kerstbierfestival i Essen vart det stoofvlees varje dag.

Detta recept på stoofvlees har jag lånat ifrån Belgodeli’s arkiv. De importerar öl och delikatesser ifrån Belgien till försäljning i Sverige. Som så många andra rätter finns det säkert femtielva varianter av rätten ifråga. Här är ett av dem.

Idag är det den 9’e februari och vad passar då bättre än lite belgisk mat? Det är nämligen belgisk ölfestival idag på Fyrishov i Uppsala! Tjohoo! Vi håller på mellan 12-17 så kom förbi och smaka på hembryggd öl i belgisk stil om du har vägarna förbi. Mer info om det hittar du på SHBF’s hemsida.

Tillbaka till grytan!

Du behöver
1 kg högrev (fuskade lite och använde rådjur)
2 st gula lökar
2 msk ister, gåsfett eller smör. Jag använde gåsfett. Gåsfett is the shizzle!
1 st lagerblad
1 krm torkad timjan
salt & peppar
12 st torkade katrinplommon
3 flaskor god mörk belgisk ale. Westmalle Dubbel duger gott.
1 msk vinäger
1 msk senap. Jag använde Dijonsenap.
1 tsk Sirop Artisanal d’Aubel. I brist på fruktavkoket använde jag ljus sirap.

Sådär ja!
Börja med att korka upp en Westmalle Dubbel. Ta några stora klunkar och ”känn in rummet” som Ernst K skulle ha sagt. Skär upp köttet i grytbitar. Jag använde rådjurskött som jag hade i frysen i brist på högrev. Använder du viltkött bör du betänka på att det är ett magrare kött än nötkött och du får nog addera en timme på koktiden för att det ska koka isär ordentligt.
Bryn köttet ordentligt i en stekpanna medelst gåsfettet. Lägg i en gryta efter bryningen. Stek på den grovhackade löken i samma panna. Häll över köttet. Ta plommonen och skär dem i småbitar. Häll upp en ordentlig slurk Westmalle Dubbel i ett glas och lägg i plommonbitarna där. Låt dem dra en stund.
Finns det nått kvar i flarran kan du ge det till kocken!
Dra i lite vinäger, senap samt sirap. Addera lagerblad och timjan. Fyll upp med öl tills vätskan täcker köttet. Låt puttra iväg i ca 2 timmar. Köttet ska gå att dra isär med en gaffel.

Sägnen säger att man ska bre en brödskiva med senap på båda sidorna och addera till grytan precis innan servering. Brödet smälter ner i grytan och reder den så såsen tjocknar. Jag skippade detta då jag tyckte min gryta var lagom såsig efter tre (3!) timmar i puttrande gjutjärnsgryta.

Till detta serverar du pommes och aioli och inte nån vidrig köpesvariant utan din alldeles egna, fina, deluxe-variant av pommes och aioli!

Pommes
potatis
olja
salt
socker
sirap

Koka upp en kastrull med vatten, socker och en skvätt sirap.
Skär potatisen i stavar ca 1×1 cm. Laka ur stärkelsen i ett vattenbad. Byt vatten några gånger.
Koka stavarna ”al dente” i sockervattnet. Sleva ur och låt svalna på en kökshandduk.
Värm fritösen till full makaron, ca 190 grader. Sleva i den svala potatisen i fritösen. Fritera until golden delicious brown. Nu är du nästan hemma!

Aioli
4 st äggulor
2-3 dl olja
3 st vitlöksklyftor
Salt och peppar

Pressa vitlöken i en rundbottnad skål. Separera äggulorna och häll dem i skålen. Vitan kan du göra nått annat med, t e x maränger. Starta elvispen och vispa hela härligheten. Addera oljan i en tunn, tunn stråle. Nu händer det magiska! Vispa vidare tills all olja är i och du har en härlig vitlöksmajonnäs. Grattis!

Sen är det bara att servera din fantastiskt goda köttgryta med krispiga pommes och en gudabenådad aioli. Bon appetit!

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara