0 kött

Indisk gryta på kalvmärgpipa

Det är ju ganska kul att improvisera mat. Men ibland är jag lite osäker för att det är från ett kök man inte känner sig helt bekväm med eller har växt upp med. Jag älskar det indiska köket. Nyanserna är så många och knäpper i princip alltid de mer strömlinjeformade köken från Kina och Thailand på näsan. Nu har jag börjat laga så mycket indisk mat så jag känner mig mer bekväm med kryddning och vad som passar ihop. Denna söndag så imåroviserade jag en (stark) gryta gjord på märgpipa från uppländsk kalv.

Jag tycker själv att denna rätt blev riktigt god. Den är dock väldigt stark så ni får själva reglera styrkan med mängden chili! Jag gjorde en egen Garam masala-blandning eftersom jag inte är nöjd med kvaliteten på den du köper i affären. Garam masala kan variera rätt kraftigt beroende på vem du frågar, men denna är hämtad från Madhur Jaffrey.

Garam masala
1 msk kardemumma
1 liten kanelstång
1 tsk kryddnejlika
1 tsk spiskummin
1 tsk svartpeppar
1/3 muskotnöt muskotnöt
1 tsk koriander

Kör allt i en kaffekvarn eller matberedare tills det blir riktigt finmalet. Använd absolut inte malda kryddor!

Indisk gryta (6-7 portioner)
1 kg märkgpipa från kalv
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
3 msk neutral olja
2-3 cm riven ingefära
2-3 msk garam masala
Skalet från halv riven lime
1 tsk hackad torkad chili inkl. frön
1 tsk korianderpulver
1 tsk gurkmeja
500 gram krossade tomater
2,5 dl vispgrädde
0,5 dl rostade mandelspån

Gör så här
1. Rensa märgpipan från senor och tärna dem i grytbitar.

2. Fräs grytbitarna i lite olja i en stekpanna så att det får en fin stekyta och lägg i en skål.
3. Skiva löken och hacka vitlöken fint och stek i olja i ett par minuter utan att den tar färg.
4. Häll i hackade chilin, limen och garam masalan och stek någon minut till.
5. Häll ner gurkmejan och korianderpulvret och häll på den krossade tomaten.
6. Låt puttra en stund och lägg ner köttet.
7. Låt allt puttra i ca 1,5-2 timmar så att köttet blir lite trådigt (ska ej koka sönder).
8. Häll i grädden och puttra i ca 15 minuter till.

Servera med ris, lime och rostade mandelflarn. Det är också gott med med chutney till. Förslagsvis min kollega Ulriks recept som du hittar här.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara