0 fisk

Göra egen sushi

Även om dumplings enligt mig kommer bli det nya sushi kan man tills vidare roa sig med att rulla egen sushi. Det är ganska lätt och det smakar så bra! Denna gång gjorde jag enbart maki, mest för att det inte fanns tid och jag inte heller hade planerat för någon fisk att göra nigiri med. Dessutom skulle vi äta både sushi och friterade grönsaker (kommer i ett senare inlägg), så det räckte liksom.

Lagom till 4-5 rullar maki:
4 dl sushiris
4 dl vatten
6 msk sushivinäger
0,5 gurka
1 pkt crabsticks
1 avokado
0,5 dl majonäs
1 tsk wasabi
4-5 sjögräsark

Det trixiga är att få till riset, det ska sköljas, sköljas och sköljas. Mät upp riset i en kastrull, slå på kallt vatten, vispa runt med handen. Häll av vattnet. Upprepa 3-4 ggr, vattet ska vara hyfsat klart. Låt nu riset stå och dra i sitt kokvatten (4 dl) i c:a 1 h. Koka sen upp, och låt det koka häftigt i 2 minuter och sen bara sjuda i 15 minuter under lock. Låt riset vila i ytterligare 10 minuter. Häll sen upp det i en stor bytta, se till att det är luftigt, skvätt över vinägern och rör runt. Det är bra om riset får svala något innan du börjar rulla makirullarna. 

Skala gurkan och skär den i långa smala stavar. Skär avokadon i smala bitar med. Blanda majonäs med wasabi. Lägg ut ett sjögräsark på en bambumatta eller på plastfolie. Lägg på ett tunt lager ris på sjögräsarket, men spar en 2-cm lång remsa som det inte ska vara vare sig ris eller fyllning på. Lägg sen på gurka, crabstick, avokado och lite wasabimajonäs. Rulla nu ihop makin, tänk rulltårta, samma princip, rulla med ett fast grepp, blöt den sista remsan på sjögräsarket så rullen limmar ihop sig. Skär i cm-stora bitar, servera med soja, ät, njut!

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara