0 sött

Dammsugare

Halvägs genom doppning.

Mina idoler Den Bruna Maten var på Uppsala Stadsbibliotek igår, samtalsledare var min bloggkollega Mikael. Vi spenderade en underhållande timme med familjen Bruun där de berättade om tillredning av grisaknorrar, aladåber och annan mat man inte vill provsmaka. Jag hade bakat dammsugare och tagit med som vi bjöd på. Kändes lagom 70-tal, lagom retro och lagom brunt. Dessutom så har ju Söta Saker 70-tal som månadens sötsak. Mycket passande! Nu tvistar de lärda om huruvida dammsugaren är en 70-talsuppfinning, men en sak som är säker är att den blev väldigt populär på 70-talet. Så vi kör på det!

Till 12 st dammsugare i varierande storlek gick följande åt:

1 l smulor från sockerkaka
5-6 msk punsch
100 g smält smör
2 msk kakao
250 g marsipan
grön karamellfärg
200-300 g mörk choklad

Blanda ihop allt till en smet/deg, rulla ut lagom tjocka och lagom långa längder i platsfolie och lägg i frysen. Färga in marsipanen och kavla ut den mellan plastfolie. Lägg på de nu frysta kakdegsrullarna och rulla in dessa i marsipanen. Lägg rullen med skarven neråt. Skär i lagom långa bitar. Smält chokladen. Doppa ena änden av kakan i choklad och låt detta stelna innan du doppar även den andra änden. Anledningen är att det lätt blir väldigt kladdigt, så detta enbart för att slutresultatet ska bli snyggt. Servera sedan dammsugarna med en kopp av valfri dryck och avnjut i ett trevligt sällskap.

Vill du läsa mer om dammsugare, punschrulle, arraksrulle, filmrulle, trådrulle, bagarskrap, 150-ohmare, eller säkring, gör du det här och här.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara