0 sött

Chokladbrownies med kola

Letade efter nått sött till personalmiddagen. Hittade detta recept i en liten bakningsbok jag har som heter ”Njut av choklad”. Yep, you guessed it, alla recept innehåller nån form av choklad. Hashtag WIN på den!

Du behöver
200 gram mjukost med låg fetthalt (precis som det skulle hjälpa…)
0.5 tsk vaniljextrakt
2.5 dl strösocker
2 ägg
100 gram smör
3 msk kakaopulver
2 dl extra fint vetemjöl, siktat
50 gram hackade pekannötter (själv körde jag på hasselnötter då pekannötterna var slut)

Kolatäcke
4 msk smör
1 msk mjölk
1.5 dl florsocker
2 msk kakaopulver
pekannötter till dekoration (skippade jag)

Vispa osten, vaniljen och 5 teskedar strösocker och ställ åt sidan så länge.
Vispa äggen och resten av strösockret poröst. Häll kakaopulver och smör i en kastrull och värm på låg värme under omrörning tills smöret har smält. Blanda ner kakaosmöret i äggvätskan. Vänd ner mjölet och nötterna.

Häll browniesmeten i en smord form ca 20 cm stor, låg, fyrkantig och jämna till ytan. Häll på ostgeggan och gör lite schyssta mönster i smeten med en sked. Grädda i 180 grader i 40-45 minuter. Låt svalna i formen.

Smält smöret i mjölken och blanda socker och kakaopulver. Bred ut smeten över kakan med degspade och dekorera eventuellt med nötter. Låt täcket stelna innan kakan skärs upp i lagom stora portionsbitar.

Tips från coachen #1: Kör inte kakan i 40 minuter, den blir för torr då. Kör 30 istället.
Tips från coachen #2: Om du vill spexa till det lite kan du servera brownien med att strössla Poprocks ovanpå och en klutt med kardemummayoghurt ”on the side”. Smakar roligt och gott samtidigt!
Kardemummayoghurten gör du enkelt genom att veva ihop 1 dl yoghurt med lite nymald kardemumma och några teskedar florsocker. Himmelskt gott + att det luktar nymald kardemumma i hela köket.
Tips från coachen #3: Gör 3-4 ggr mer glasyr/kolatäcke än vad som står i receptet. Det blir godare då, men det får även en annan positiv bieffekt – du får springa fler varv i elljusspåret!

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara