0 plock/ vego

Vitkålssallad/pizzasallad

Satt och bläddrade igen i min gamla skrivbok full med recept. Ganska kul att läsa om glömda maträtter man lagade för hundra år sedan. Nått som jag inte gjort på evigheter var vitkålssallad a.k.a pizzasallad.

På pizzerior i Sverige är det något av en institution – pizzasalladen. Alla har nån variant på den. Alla!
Däremot verkar det vara endast i Sverige som pizzasalladen finns. I alla fall är det min erfarenhet. Om nån vet något mer om detta får ni gärna höra av er.
Så här i början av året och efter en kanske vidlyftig ledighet över jul & nyår, kanske det passar bra att damma av det här gamla receptet. Vitkål är billigt, nyttigt och…och…och inte så spännande kanske. Har du nått bra tips på vad man kan hitta på med vitkål så hör av dig, t ex genom att kommentera här på bloggen.

Så här är originalreceptet. Fråga mig inte varifrån det kommer, kan vara nån receptsajt, vän eller så. Står handskrivet i min lilla skrivbok, kommer inte ihåg källan.

Du behöver
vitkålshuvud, ett litet
2 msk olivolja
1.5 msk vitvinsvinäger
0.5 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar

Tips från coachen:
– jag var för lat och körde kålet genom rivjärnet i matberedaren. Gör inte det. Det blir för finhackat (även fast jag använde grövsta skivan). Jag tror det är bättre ifall man hackar med stora vassa kockkniven istället.
– bulta vitkålen t ex med en brödkavel alternativt krama med händerna. Det mörar till vitkålen. Kanske till och med mortla den lite försiktigt. Det ger en mjukare och saftigare sallad.
– fega inte med vitvinsvinägern. I och för sig är det väl en smaksak men jag hade i en halv deciliter och tyckte det inte var nått drag i den. Ska nog brassa i lite mera, men det var den sista skvätten jag hade hemma.
– låt stå i kylskåpet ett dygn eller så. Det är ungefär som med smörgåstårta – godare dagen efter.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara