0 fågel

Vårrullar som i Hanoi

Ni vet de där recepten som man alltid återkommer till i en kokbok, men av någon anledning inte kommer sig för att tillaga? Eller är det bara jag? Jag har i alla fall haft span på ett recept på vårrullar ett tag. Men inte kommit mig för att laga dem tills nu. Kanske för att jag har friterat en del på sistone och redan är inne på att friterat är gott och inte alls så läskigt som man kan tänka sig (kanske läskigt i det långa loppet för ens blodkärl, men det får ni läsa om på en annan blogg, typ en medicinblogg).

Vårrullar som i Hanoi heter receptet i Anna Bergenströms ’Under Valnötsträdet’. Min svåger och svägerska fick syn på veckomatsedeln på vårt kylskåp och började snabbt dreggla när de såg att vårrullar fanns med. De har spenderat mycket tid i Hanoi eftersom deras son kommer därifrån och fullkomligt älskar vietnamesisk mat. Utfrågningen om smaken började direkt, om det var små eller stora vårrullar och vilken dipsås det var till. Här har ni receptet Micke och Lisa!

Till 25-30 vårrullar:
C:a 250 g fryst filodeg
2 dl kokta glasnudlar (30 g okokta)
250 g fläsk-/kycklingfärs
2 strimlade salladslökar
2 msk färsk och riven ingefära
2 finhackade vitlöksklyftor
1 finhackad schalottenlök
1 liten nålfint, strimlad morot
2 msk soja
0,5 tsk socker
2 tsk Maizena, löst i lite kallt vatten + lite som ”lim” vi vårrullerullandet
1 msk chiliolja eller 0,5 tsk chilipulver
C:a 4 dl neutral olja att fritera i
Nouc cham dipsås (se recept längre ner)
Sweet chili sås

Ta fram filodegen så den tinar, låt den ligga kvar i sin förpackning. Blanda alla ingredienserna till vårrullarna i en bunke. Ta fram ett ark filodeg åt gången, täck resten med en fuktig handduk, filodeg torkar snabbare än du kan säga ”nouc cham dipsås”. Dela arket i 12 cm x 12 cm bitar och lägg på fyllning på varje ark. Vik in sidoflikarna över fyllningen och rulla sen ihop vårrullen. Fortsätt så här tills fyllningen är slut.

Hetta upp oljan till +180 C c:a. Fritera rullarna på vardera sida c:a 3-4 minuter. Ta ett par rullar åt gången så inte oljan kyls ner och rullarna blir kokta istället.

Servera vårrullarna kanske med lite ris, nouc cham dipsås och vanlig sweet chili sås. Man kan också servera vårrullarns med färska salladsblad som man rullar in vårrullen i innan den doppas i valfri sås.

Nouc cham dipsås:
1 finhackad vitlöksklyfta
0,25 hackad chilipeppar/0,5 tsk chiliflakeser
2 msk risvinäger/äppelcidervinäger
2 msk fisksås
2 msk pressad lime
2 tsk socker
lite morot i väldigt tunna strimlor eller en bit gurka i små, små kuber
5-6 färska myntablad som finhackats, gärna grönmynta

Blanda alla ingredienser till såsen, välj antingen morot eller gurka i såsen. Jag valde gurka, den blev härligt syrlig.

Lycka till!

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara