0 bröd

Levainbröd

Man kan baka ett otal varianter av bröd med surdeg som bas. Ett som jag fastnat för är levain.
Det är så smidigt att ha, bara att skära upp skivor och äta till maten, t ex passar det alldeles utomordentligt utmärkt till en het chiligryta.

Hur gör man då detta magnifika bröd? Jag brukar slaviskt följa receptet som finns i Martin Johanssons bok om surdegsbröd. En bra bok om surdeg. Ett måste i din kokbokshylla!

Du behöver
en slurk vetesurdegsgrund
450 gram vatten
750 gram vetemjöl special
20 gram / 1 msk salt

Blanda allt utom saltet och maskinbearbeta degen i ca åtta minuter.
Tillsätt saltet och kör ytterligare två minuter. Degen ska ha bra spänst och bör släppa en aning från bunken.

Smörj en plastlåda med en neutral olja. Lägg över degen i lådan och sätt på locket. Låt degen jäsa till dubbel storlek. Det kan ta 4-6 timmar. Under tiden viker du degen tre gånger där den ligger i lådan.
Första gången efter en timme, därefter med 30 minuters mellanrum. Med blöta händer viker du in kanterna till mitten på degen. Detta spänner degen.

Sätt ugnen på 275 grader. Dela degen i två delar. Vik ut degen till en platta som viks ihop på längden. Lyft försiktigt över till en papprad plåt.

Skjuts in i ugnen och hysta in några isbitar i botten på ugnen. Sänk genast till 250 grader. Efter 15 minuter sänker du till 200 grader och vädrar ugnen genom att öppna och stänga luckan. Upprepa vädring var femte minut. Ta ut brödet efter totalt 30-35 minuter. Innertemperaturen ska vara ca 94 grader i brödet. Låt svalna på galler och imponeras över det vackra brödet som du precis har bakat.
Ät och njut i goda vänners lag!

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara