0 tips & trix

Köttkonsumtionen

Svenskarna äter näst mest nötkött i EU och alltmer av köttet importeras från utlandet. Detta och mer kring vår köttkonsumtion står att läsa pressen idag. Enligt tidningarna ska Jordbruksverket släppa en ny rapport idag angående köttkonsumtionen i Sverige. Själv har jag inte hittat den i skrivande stund, men det finns en hel del annan intressant läsning på Jordbruksverkets hemsida:
http://webbutiken.jordbruksverket.se/cgi-bin/ibutik/AIR_ibutik.pl?term=k%F6tt&funk=gor_sokning

Ett förslag från Jordbruksverket är att införa en koldioxidskatt baserad på schabloner för hur mycket ett kilo nötkött, ett kilo kycklingkött och så vidare släpper ut av växthusgaser. Detta kan jag tycka är vettigt förslag även om jag inte riktigt ser hur ett högre skattetryck på svensken ska avhålla ifrån konsumtion. Det fungerar ju inget vidare för bensin t ex.

Om jordens resurser ska kunna producera mat åt alla måste vi alla hjälpas åt och då går det inte att ha en sån här hög köttproduktion som vi har. ”Tyvärr” måste jag säga då jag gillar att äta kött i alla dess former.

Min farhåga är att svensken ändå kommer ha en hög köttkonsumtion även om priset på köttet ökar. Man har det ”för bra ställt” för att dra ner på köttkonsumtionen. Om jag tittar omkring mig och pratar med släkt och vänner så är det ingen som har dragit ner på bilkörning för att bensinpriset har ökat 2-3 kronor per liter. Man kanske tänker ibland att man inte kör i onödan, men i det stora hela ligger nivån på användandet oförändrat.

Vitt kött som kyckling är tydligen något som svensken är dålig på att äta. Om jag ser till vårt hushåll så tycker jag nog att kyckling är lite av en stapelvara. Det är ju så himla gott och går att variera i all oändlighet.
Mattrender såsom Atkins, LHCF osv gör antagligen att köttkonsumtionen är hög. Undrar hur mattrenderna ser ut i resten av Europa? Jag personligen har noll koll på t ex de hetaste mattrenderna i Frankrike eller vad som är hippast att äta i Polen. Det är ju knappt jag hinner med alla matsvängningar här hemma i Sverige. Kanske någon mer berest/påläst person kan komma med några pekdon i rätt riktning för den intresserade matnörden? Isf går det bra att kommentera/maila mig.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara