0 sött

Katrinplommonsufflé

Jag har längtat, tro det eller ej, och i lördags blev det äntligen dags att laga Katrinplommonsufflé! Redan den 5:e maj nämnde jag den här rätten i ett inlägg, och uppenbarligen har jag planerat tillaga den länge med tanke på att jag hittade tre oöppnade paket med katrinplommon i skafferirensiningen i mellandagarna. Det här är helt och hållet en hyllning till Den Bruna Maten. Vet inte om den här anrättningen finns på något av deras receptkort, får fråga dem den 9/2 när de gästar Stadsbiblioteket i Uppsala och min bloggkollega Mikael är samtalsledare. Om de inte har ätit rätten redan kan de ju plocka receptet härifrån, nästan som ett receptkort, nästan. 

Jag tror att min vän Sofia först trodde jag drev med henne när jag sa att jag tar med ingredienserna till en Katrinplommonsufflé, men hon nappade snabbt på att vi skulle ha 70-talstema och skuttade raskt ut i förrådet för att leta reda på en Allt Om Mat från 1976. 

Hur smakade det då? Det blev sött. Väldigt sött. Glass eller grädde rekommenderas att servara till, om man nu åt det på 70-talet. Vår 70-talsmeny i övrigt bestod av: gröna hissen (med russin i som skulle åka upp och ner men agerade mest tokdrunkna, mao låg på botten), räkcoctail och Flygande Jakob. Av fyra vuxna tycke två att sufflén var vinnaren, själv röstade jag på huvudrätten. Och jag vill varmt rekommendera er att läsa lite då och då på Den Bruna Maten, man skrattar massor men blir samtidigt lite äcklad av mängden gelatin familjen Bruun gör av med. Underhållning på hög (låg?) nivå

Jo, och är man fyra vuxna och fyra barn behöver man INTE dubbla receptet. Iaf behövades inte det för oss. Jag vet inte hur rester av katrinplommonsufflé gör sig, men det kan nog familjen i Berga uttala sig om. 

En sats sufflé:
225 g Katrinplommon  
1 dl vatten
3/4 dl socker
5 äggvitor
10 hackade sötmandlar

Koka upp Katrinplommon i vattnet, låt sjuda ett par minuter. Häll bort vattnet. Mixa Katrinplommon med socker. Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda i Katrinplommonmoset och även de hackade mandlarna. Smöra en form som ska rymma c:a 2 l, häll i smeten. Grädda på +150 °C i c:a 30-35 minuter. Sufflén ska få färg och höja sig. Viktigt att inte öppna ugnsluckan under de första 20 minutrarna. Servera sufflén med vispad grädde eller vaniljglass. Och njut av att få vara Familjen Bruun en stund. 

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara