0 vego

Jordärtskockssoppa med oststänger

Jordärtskocka känns som UKM:s signum numera. Till vår första middag vi anordnade gjorde vi ett potatis- och jordärtskocksmos som blev himmelskt. I mars (2012) när vi hade middagen på Uppsala Stadsbibliotek hade vi denna soppa som förrätt. Den serverades med oststänger till som var grymt goda, men mäktiga. Jordärtskocka ger ganska mycket smak så vill du enklet piffa en linssoppa ha då i lite jordärtskocka, som i det här receptet.  Soppan nedan vinner definitivt på att göras en dag i förväg, blir mycket krämigare då.

Soppa för 4 personer:
500 g jordärtskockor
250 g potatis
1 l kyckling-/grönsaksbuljong
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
150 g mascarpone eller crème fraiche
smör att steka i
salt och peppar
1 kruka färsk timjan

Skala och hacka potatis, jordärtskockor och lök. Fräs allt i en kastrull i smör. Häll på buljong och låt puttra i 30 minuter. Häll i mascarpone/créme fraishe och hackade blad från timjan (spar några kvistar till dekoration). Låt soppan koka upp igen. Mixa den slät. Smaka av med salt och peppar. Låt gärna stå i kylen till dagen efter. Den kan eventuellt behöva spädas vid uppvärmningen, men du får avgöra hur pass krämig du vill ha din soppa. Till kan man också servera rostade, hackade hasselnötter som strösslas över soppan innan serveringen. Glöm inte timjanskvisten på toppen!

Oststänger från Anna Bergenström:
150 g lagrad ost (vi körde på Västerbotten)
1,5 dl vetemjöl
1 krm salt
100 g smör
ev upp till 2 msk vatten, men vänta med vattnet
uppvispat ägg att pensla med

Ta undan c:a 1/3 av osten. Kör mjöl, resterande ost, smör och salt i matberedaren, om degen inte går ihop ha i lite, lite vatten tills degen klumpar ihop sig. Låt degen vila i kylskåpet i minst en timme. Kavla ut degen mellan plastfolie till en remsa som är c:a 10 cm bred och 0,5 cm tjock. Skär ut cm-tjocka bitar som du lägger på bakplåtspapper. Pensla med det uppvispade ägget och strö över resterande ost. Grädda på +225 °C i c:a 10-12 minuter. Låt stängerna svalna på plåten innan föflyttning. De är sköra innan de svalnat. Servera till ovanstående soppa eller som ett drinktilltugg.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara