0 event

Här är ditt kylskåp – Lövstalöt

Ibland börjar det med ett desperat rop på hjälp. Som det här på Facebook härom veckan:

Ulrik och Karin slängde sig i sin UKM-mobil (bild kommer senare på den, den ska bara ritas, designas, tillverkas och gömmas i ’da UKM-cave’ först) och for mot Lövstalöt. Familjen Jonsson-Staaf, bestående av två vuxna och två barn, var i behov av hjälp. Vi tänkte att det ska vara mat som barnen ska gilla och att de vuxna ska känna att det känns lite lyxigt. Efter att ha gofikat tillsammans körde vi ut familjen från köket och rotade igenom skafferi, kyl och frys. Vi kom fram till en meny bestående av följande:

Förrätt

Gratinerade smådjur med en feta-och pestoröra, korv-oliver-ost-spett samt pepperonchips.

Formbröd
Smör
Oliver
Korv
Ost
Fetaost
Pesto
Pepperonikorv

Lägg pepperonikorvskivorna på en bakpapperförsedd plåt. Stek på formbröden lite i stekpannan med smör. Stansa ur djuren med pepparkaksformar. Lägg djuren bredvid pepperonin på plåten. Blanda fetaost, pesto och lite riven ost. Bred ut blandningen på varje djur. Skjuts in i ugnen och gratinera till fin färg.


Varmrätt
Kreolsk gryta med kyckling och korv serverad med ris och rödkåls- och morotssallad i kaprisvinägrett.

4 st kycklingfiléer
6 st kryddiga korvar (vi tog Sremska och Kabanoss)
2 stora röda paprikor
2 stora gula lökar
8 vitlöksklyftor
8 dl grädde
soja
mejram
salt
peppar
limesaft

Skär korven i slantar och fräs på dem. Skär kycklingfiléerna i grytbitar och fräs på dem. Ner med detta i en gryta och addera grovhackade paprikor, grovhackad lök och hela vitlöksklyftor och pressa i en klyfta. Häll på grädde och smaka av med kryddorna, soja och limesaften. Vi tror att lite tomatpuré hade passat fint i. Fanns inte just i detta kylskåp dock. Låt puttra på låg värme till serveringen.

Till salladen behöver du strimlad rödkål och riven morot. Blanda en vinägrett med olja, balsamvinäger, honung, kapris, salt och peppar som du häller över grönsakerna. Låt gärna salladen stå och dra en halvtimme innan servering.


Efterrätt

Kanelbeströdd, friterad frukt (äpple och banan) med hemgjord glass och sirap.

Gör glass. Recept hittar du här.
Blanda kanel och socker i en skål. Ca 1/3 kanel och 2/3 socker. Blanda den del mjöl och en del öl till frityrsmeten (vi tog 2 dl av varje till 2 äpplen och 3 bananer, recept finns här). Skär frukten i lagom stora bitar. Blanda med frityrsmeten.
Hetta upp en neutral olja i en gryta och fritera fruktbitarna tills de fått fin färg. Låt rinna av på hushållspapper. Strössla kanel/socker-blandningen över fruktbitarna.

Servera frukten med den hemgjorda glassen och drissla över lite sirap.

Alla verkade nöjda, mätta och belåtna när vi lämnade familjen med lite disk att ta hand om. Vi var också nöjda, vi hade ju fått leka i någon annans kök en hel kväll, fått en middag med dryck till OCH också haft trevligt sällskap. Win win som vi säger. Den som vill läsa mer om samma koncept kan kika in här när Mikael körde ’här är ditt kylskåp’ i höstas.

/Karin och Ulrik

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara