2 tips & trix

Det här med bra mat utan tillsatser

För dryga tre år sedan var jag på Hemmamässan i Älvsjö. En av föredragshållarna var Jan Rundgren, han är mest känd som inredare och trendspanare, men även ägare av en mycket fin koloniträdgård. Hur som helst, han pratade trender, och inte bara trender inom inredning utan även inom livsstil. Det här med att helt plötsligt är gemene man beredd att pröjsa 80 kr för en limpa surdegsbröd. Var kommer det ifrån? Det var det väl ingen som hade kunnat tro för 20 år sedan när Skogaholmslimpa kändes festligt? Han sa även att kockarna är den nya tidens rockstjärnor. Och visst stämmer det? Titta bara på hur folk reagerar i Sveriges Mästerkock när Per, Markus eller Leif kommer, de darrar, stammar och kan inte koncentrera sig. De har stjärnstatus!

När jag var och handlade på Kvantum i helgen sprang jag på Alexander Nilsson. Ni har alla sett honom antingen spela gitarr i en köksreklam eller piska fram matlagningskunskaper hos krögare som driver restauranger som serverar mat av det mer tvivelaktiga slaget. Han var i alla fall på min ICA och marknadsförde sina köttbullar med mer kött och i stort sett inga tillsatser. Passade givetvis på att prata lite med honom när jag fick chansen. Först ut är hans köttbullar, men sen tänker han även lansera leverpastej, hamburgare och sill. Jag gillar att kända kockar marknadsför mat med mindre tillsatser. De syns och de hörs och folk vill göra som en kändis. Bra när det används på detta sätt. Alla förstår nog också att mat med mindre tillsatser blir dyrare. För det blir mer råvara. Om man istället späder köttbullar med tex potatisflingor, ströbröd, skummjölkspulver blir produkten billigare, enkel matematik.

En annan kock som vill inspirera oss att laga mat med närproducerade råvaror är Martin Andersson, som här i Uppsala driver Stationen. Han har nyligen gett ut en kokbok Lite dyrare mycket bättre mat. (Honom träffade jag på Kvantum innan jul förresten). Han och hans team har åkt runt till 13 olika producenter av mat i Uppland och lagat mat av deras råvaror och sen skrivit en kokbok om det.

Under tiden jag och Alexander står och pratar kom en en kille fram och vill ta en bild på sig och Alex (rockkocken), och jag kunde ju inte vara sämre själv, och så här glad blir jag av att prata om mat utan tillsatser!

PS: Dagens tips var att steka frysta köttbullar i mineralvatten. Det tipsades även om att man kan göra samma sak med fryst lax. Måste testas.

Du kanske också gillar

2 kommentarer

  • Svara
    Anonym
    13 december, 2013 at 23:24

    Nu har jag visserligen inte läst så mycket på bloggen, och inte heller ätit Alexanders köttbullar, men om jag förstått det hela rätt så använder han inte svensk köttråvara. Dvs. det är inte precis närproducerat. Det är ju upp till var och en vad man köper, men att marknadsföra svensk matkultur med utländskt kött tycker jag inte är reko.

  • Svara
    Karin
    13 december, 2013 at 23:35

    Hej, jag kan villigt erkänna att jag trodde att han använde svenskt kött. Så blev en aningen besviken när jag fick reda på att det inte var svenska köttbullar. Lätt att bli 'blind' på att det var 'utan' tillsatser. Det hade han kunnat satsa på tycker jag. Är väl medveten om att antibiotikahalten är avsevärt högre i utländskt kött och det är en helt annat debatt. Och givetvis vill jag liksom mina bloggkollegor att vi helst ska äta ekologiskt och producerat i Sverige. Men jag gillar fortfarande att han använder mindre med tillsatser. För det är banne mig inte ok att sälja köttbullar som innehåller ynka 60% kött. Förhoppningsvis kommer någon nu att vilja 'toppa' det han gjort och slår till på köttbullar med svenskt kött och högt köttinnehåll. Med vänlig hälsning/Karin

  • Lämna ett svar till Karin Avbryt