2 sött

Tung chokladkaka med chili

Till vår chiliafton ville vi servera en mastig chokladkaka med tyngd. En kaka som kunde utgöra en värdig avslutning på kvällen. Jag testlagade först en som blev för torr, sen en som blev på tok för söt, på tredje försöket (vilket även var dagen innan middagen) satte jag den. Blev lite osäker på smaksättningen, så passade på att konferera lätt med Ulrik i tillverkningsskedet. Jag hade provsmakat olika glöggsorter på fastande mage och Ulrik hade gjort detsamma fast med julölet. Vi blev kreativa! Smaksättning: chili och kaffe. ’Tror du det räcker med en msk chilifklakes’? Frågar jag. ’En msk är för fegisar’ säger Ulrik. ’OK jag tar en till’ säger jag. Blev en kaka med sting kan jag intyga. Vi spånade även fram att grädde smaksatt med punsch till skulle bli det smarrigaste tänkbara, och tro det eller ej så gjorde det kakan lättare. Skumt. Hur som helst. Kakan lyckad och hela chiliaftonen med. Här kommer receptet. Det är en stooor kaka, två långpannor som du sen ska montera ihop till en riktig tungviktare. Med andra ord kan du lätt göra en fjärdedel och du har gott om kaka, denna räcker till 30+ personer. Kanske kan serveras som en hel rätt på julbordet?Till en stor kaka: 
6 dl ljust muscovadosocker
2 dl ljus sirap
400 g smör
8 ägg
6 dl mjölk
1 l mjöl
3 dl kakao
2 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 msk chiliflakes
0,5 dl riktigt starkt kaffe
1 tsk salt
400 g mörk choklad

Glasyr:
6 dl vispgrädde
500 g mörk choklad 55%
1 msk smör

Punschgrädde:
1 l grädde
Punsch efter tycke och smak, jag tog nog 2 dl

 • Vispa socker, smör och sirap krämigt.
 • Separera äggen och rör ner gulorna i smörkrämen.
 • Blanda mjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker, chiliflakes och salt. Blanda i mjölken och mjölblandningen i äggsmeten för hand.
 • Smält chokladen i micron eller i vattebad och vänd ner den i smeten och blanda även i kaffet.
 • Vispa vitorna till ett skum och vänd ner i smeten.
 • Fördela smeten i två smörade/bakplåtspappersklädda långpannor.
 • Baka i mitten av ugnen på +180 °C, cirka 10 minuter. Viktigt att ha koll så kakan inte blir torr.

Chokladglasyr:
Koka upp grädden och tag av den från värmen. Hacka chokladen och rör ner choklad och smör i grädden.

Låt kakan svalna helt. Bred hälften av chokladglasyren över en kakbotten. Lyft sen försiktigt över nästa del och lägg uppepå den första. Tips kan vara att dela kakan i mindre delar än att lyfta hela kakan på en gång, den går sönder då. Häll nu på resten av glasyren. Låt kakan stå svalt fram till serveringen. Den kan med fördel göras någon dag i förväg så den får stå till sig. Servera med punschsmaksatt grädde. Win win!

Du kanske också gillar

2 kommentarer

 • Svara
  Theresia Akhlaghi
  25 mars, 2014 at 05:59

  Jättegod!! Jag kompletterade med kanel i kakan (ca 3 matskedar) samt apelsin i glasyren. Blev bra! Funtade på ingefära istället för apelsin, det får det kanske bli nästa gång. Tack!

 • Svara
  Karin
  25 mars, 2014 at 23:03

  Hej, vad kul att du gillade kakan! Och produktutveckling är alltid något vi uppskattar! Kan tänka mig att det är en bra kaka att exprimentera med smakerna lite. Gjorde ju samma själv. Tack för titten och kommentaren)! Ha en fin kväll! //Karin

 • Svara