0 grill/ kött

Tjocka revbensspjäll

Efter att ha återhämtat mig från personalmötet häromdagen, tänkte jag att vi skulle laga lite RIKTIG mat för omväxlings skull – kött!

Den uppmärksamme läsaren förstår då genast att det varken blir chevré-ost, ostsufflé eller nått annat trams.

Nejdå, idag ska vi prova en ny variant av tillagning av tjocka revbensspjäll – förkokning i Coca cola. Till detta lite gåsfettsspröda potatisklyftor. Japp – inget saffran heller eller runda riskorn. Tjohoo!

Tydligen ska colan göra att köttet blir mörare enligt uppgifter på nätet. Hmm…låter suspekt. Men nyfikenheten tar överhand och ganska snart stog jag där med 1.5 liter cola i grytan.

I vanliga fall grillar jag tunna revbensspjäll. Väldigt, väldigt sällan gör jag tjocka spjäll. Tycker det är godare att knapra på tunna spjäll, framför allt om det är en ljum sommarkväll och med trevligt sällskap. Idag var det ifs trevligt sällskap iform av min familj, men knappast nån ljum sommarkväll – mitt i vintern, strax innan jul.

Du behöver
1,5 l Coca cola, Cuba cola eller nån annan coladryck.

0,5 dl Ketjap manis
1 tsk Liquid smoke
6-7 st krossade vitlöksklyftor
7-8 st lagerblad
2 st oxköttbuljongtärningar
1 tsk Tabasco

0,5 dl grillkrydda

Gör så här
Häll alla ingredienser i grytan. Rör om och koka upp. Vrid ner till ett puttrande och hysta i revbensspjällen.
Koka i ca 0.5-1 timme, beroende lite på hur stor bit du har.

Efter att ha kokat köttet tar du upp det och lägger biten i en ugnsfast form. Pensla på glazen och skjuts in i ugnen på ca 250 grader grill.

Glaze
Blanda 1 dl sirap med 1 msk Ketjap manis och en skvätt citronsaft plus lite valfria BBQ-kryddor. Koka upp och pensla på köttet under grillningen i ugnen.

Jag tyckte det doftade så gott, typ japanskt (hur nu japanskt doftar) så jag tog mig den konstnärliga friheten att strö över lite sesamfrön. Det ser väl fint ut?

Skär upp och servera. Kanske platsar spjällen på julbordet? Själv åt jag dem till klyftpotatis stekt i gåsfett. Mumma!

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara