0 sött

Skurna pepparkakor – godaste degen

Jag fick tips från en kollega på ett pepparkaksrecept som jag blev sugen att testa. Succé! Grejen är den att degen är så god att det är lätt att fastna där och det liksom inte blir några pepparkakor på plåten eller till några kommande julfikan heller för den delen. Fick till slut köra tricket ’en till plåten, en till mig, en till plåten…’ osv. Behöver jag säga att jag fick lite ont i magen? Hemligheten med detta recept tror jag är att man kokar ihop socker, sirap och kryddorna innan de blandas med mjölet. Detta gör att det blir en med fudgeliknande deg som är oerhört god. Jag har inte bakat ut all deg utan har två rullar sparade i kylen, vet inte om de ska gräddas eller inte.

2 dl farinsocker
1,5 dl ljust muscavodoscoker
2 dl ljus sirap
350 g smör
1 msk kanel (kan ökas på till 1,5 msk om man råkar ha mer kanel än just endast en msk hemma)
1 msk malda kryddnejlikor
1 msk mald ingefära
4 tag med svartpepparkvarnen
3 dl skållade mandlar
1,1 l vetemjöl
2 tsk bikarbonat

Låt socker, smör, sirap och kryddor sjuda i en kastrull tills smeten tjocknat lite. Låt smeten svalna. Hacka mandlarna grovt och blanda i dem i mjölet tillsammans med bikarbonaten. Blanda ihop den avsvalnade smeten med mjöl- och madelblandningen. Rulla ut 4 längder av degen. Rulla in varje längd i smörpapper och låt degen vila svalt ett par timmar minst. Skär sen tunna skivor (en till dig, en till plåten, en till dig osv) och lägg på plåten. Grädda i c:a 7-8 minuter på +175 °C. Gäller att hålla koll här på, det bränns lätt vid. Det ska bli c:a 240 pepparkakor av degen, kanske 175 om man inte äter så mycket deg…

PS: Receptet kommer från Mannerström, fast nu är det modifierat en aning.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara