0 sött

Pepparkakshuset

Bygga pepparkakshus är kul! Det brukar bli ett varje år och så även i år. Vi äter aldrig upp huset, mest för att det stått framme och blivit dammigt och dant. Små snoriga barnfingrar har säkert varit där och petat också, så nä – inget frossande i pepparkakshusdelar. Ett annat litet aber med att äta mitt pepparkakshus är att jag brukar limma ihop delarna med smältlim. Har tröttnat på att använda mig av smält socker som traditionen bjuder, mest för att man (läs jag) bränner sig som tusan på det. Alltid. Nu bjuder husets traditioner på smältlim istället. Ät inte stelnat smältlim, tror inte man mår så bra då. Men hur river man då ett pepparkakshus som är limmat med limpistol? Enkelt – ge hammarn till 10-åringen.

Hur som helst, en liten ritning på hur det ska se ut och en skaplig klump pepparkaksdeg plus limpistolen. Check! Då är det bara att köra igång.

Kavla ut degen på mjölat bakbord och lägg på mallarna till husets alla delar. Skär ut med vass kniv, transferera husdelarna till bakplåtspapprad plåt och skjuts in i ugnen! Note to self: ta ur batteriet i brandvarnaren. Tjuter så förbaskat i öronen ifall det skulle råka ryka lite från ugnen…

Låt delarna svalna och limma sedan ihop resp del efter ritningen. Givetvis blir det det snyggaste pepparkakshuset i kvarteret, staden, landsänden, norra hemisfären!

Pynta med valfritt godis, t ex klassiska NonStops, marshmallow-snögubbar, chokladpärlor och annat. Lycka till!

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara