2 sött

Pepparkaka med saffran och creme fraiche

Jag hittade ett recept i nån tidning för ett tag sedan. Dessvärre glömde jag bort originalreceptet och tidningen har försvunnit spårlöst. Således fick jag freestyla lite på ingredienserna…

Du behöver
200 gram pepparkaka
75 gram smör
en stor förpackning creme fraiche, 5 dl
gul hushållsfärg
2 dl florsocker
1/2 pkt saffran

Ta 200 gram pepparkakor av god kvalitet och mixa med 75 gram smör i matberedaren.
Tryck ut ca hälften av ”kakdegen” i en springform. Grädda 10 min i 200 grader. Låt svalna.
Blanda en halvliter creme fraiche med en halv påse saffran och 2 dl florsocker. Blanda och droppa i lite gul hushållsfärg för ökad gulhet. Smeta ut saffranssmeten på den nu kalla kakdegsbottnen. Ställ in i frysen och låt stelna.
Ta den andra delen av ”kakdegen” och smeta ut ovanpå den hårda saffranssmeten. Låt stelna.

Ta ut formen ur frysen och ta loss kakan. Skär upp den i små kuber och servera snarast. Den smälter lite för snabbt i stugvärmen.

Du kanske också gillar

2 kommentarer

  • Svara
    Sofie
    11 juli, 2013 at 08:53

    Hushållsfärg?! Är det verkligen hälsosamt att äta?!

  • Svara
    UKM
    11 juli, 2013 at 08:54

    Eh, om den inte hade varit det, hade de knappast sålt den på alla mataffärer (finns på bakhyllan i typ ALLA mataffärer).
    Om du menar fasadfärg som man målar huset med, så rekommenderar jag INTE att använda det.

  • Svara