0 sött

Majorer – spröda småkakor

Två gånger om året känns det ok med massa småkakaor, det är på ett somrigt kafferep eller i juletid. Jag kommer ihåg hur sötsaksbordet hos mormor och morfar såg ut, uppdukat med struvor, klenäter, olika småkakor, tårta (!), nötter, marmeladkulor, ischoklad och knäck. Allt serverat i ett nostalgiskt skimmer på deras gård som var inbäddad i snö. Kanske är det lite den bilden som etsat sig fast i huvudet och den som jag nu så gärna vill förverkliga. Kakmässigt är jag på god väg, och hoppas att resten fungerar med. Snö finns det gott om i alla fall, men vem vet om den kommer ligga kvar. Vit jul är hur som helst mysigare än geggamojjajularna.

En kaksort som från och med nu kommer vara standard på min sötsaksbuffé är majorer. Dessa fick bli med torkade tranbär.

Till c:a 40 kakor:

200 g rumsvarmt smör
2 dl socker
4 dl vetemjöl
0,5 tsk hjorthornssalt
0,75 dl hackade hasselnötter
0,75 dl hackad mandel
1,5 dl torkade tranbär
1 äggvita till pensling
pärlsocker

Rör ihop smör och socker. Rör sen ner mjölet som blandats ut med hjorthornsaltet. Lägg i hälften av madel- och nöthacket och sen tranbären som också hackats ner till minder storlek.
Rulla små bollar av degen, platta ut bollen redan i handlflatan och lägg sen över på en plåt. Tips är att inte lägga kakorna för tätt. Strössla över pärlsocker och det resterande madel- och nöthacket. grädda i ugnen i c:a 10-11 minter på +200 °C. Ha koll, de ska inte bli för mörka, men kakorna ska sjunka ihop och få lite färg på kanterna.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara