0 sött

Lussekatter – decembers mesta måste

Ingen advent, Lucia eller jul heller för den delen utan lussekatter. Kanske decembers mesta måste. Passa på att göra några klassiker och några med en tvist. Vill ni läsa mer om lussekattens ursprung kan ni kika här.

Gör en sats deg:
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
0,5 tsk salt
1,5 dl socker
2 pkt saffran
12-14 dl vetemjöl special
1 vispat ägg

Fyllning till halva degen:
150 g mandelmassa
50 g smör
2 msk rom
flagad mandel
pärlsocker

Till andra halvan:
russin
pärlsocker

Smält fettet och i med mjölk och grädde, ska bli fingervarmt. Smula i jästen i hushållsmaskinen, häll i degvätskan, socker, mortlad saffran och salt. Pyttsa i vetemjöl efter hand. Inte allt nu. Tänk kladdigt! Låt maskinen bearbeta degen i 20 minuter. Låt sen degen jäsa i 30 minuter.

Gör nu fyllning till ena deghalvan. Rör ihop riven mandelmassa, rumsvarmt smör och rom till en krämig smet.

Dela degen i två delar. Kavla ut till en avlång kaka. Bred på mandelmassesmeten, rulla ihop degen till en rulle. Skär sen rullen i 20 bitar. Lägg bullarna i formar för att behålla allt gottig nära bullen.

Den andra halvan gör du vanliga små katter av, rulla degbitar till långa krovar och rulla ihop till den klassiska formen. Tryck ner ett eller flera russin vardera ände.

Låt bullarna jäsa i 30 minuter under bakduk. Innan det är dags för ugnen, pensla med uppvipat ägg och strö över pärlsocker och flagad mandel på rombullarna, och katterna ska också penslas, och vill du så strö över lite pärösocker på katterna också. Grädda i c:a 8 minuter på +250 °C.

Tips på hur man kan få ut mer saffranssmak genom att marinera saffranet kan ni läsa om här hos Johan på Matgeek.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara