0 kött

Klassisk svensk julkorv

Julkorvsglädjen är den enda
 sanna glädjen

Vi har inte så många jultraditioner i vår familj. Och de verkar bli lite färre för varje år som går. Men julkorv är något som jag min mamma alltid gör. Jag tycker att det är extra kul för att det samtidigt blir en social aktivitet eftersom vi håller på ett par timmar. Receptet vi brukar använda kommer ifrån min mormors mor och nuförtiden är den gamla fotostatkopian lite svår att tyda. Dags att skriva om receptet med andra ord.

Som sagt räkna med att det tar en stund att göra. Vi gjorde detta på eftermiddag och kväll och du kan förbereda lite med att ha kokat potatis och kokat mjölken på morgonen, så slipper ni i alla fall det momentet. Du kan i bättre matbutiker få köttet malet tillsammans med grisspäcket så slipper du göra det själv. Det blir dessutom lite jobbigt om du inte har en assistent att tillgå.

Det är även att rekommendera att man är minst två personer, då det blir enklare när en vevar och matar och en håller koll på korvarna och knyter.

Morsan fixar med fjälster/tarmar


Du behöver följande saker till korvtillverkningen
Plasthandskar
1 väldigt stor rostfri bunke
Steksnöre
Krokfjälster (mamma brukar vända de ut och in så att tarmluddet är på utsidan)
En köttkvarn med korvhorn (vi kör analogt)
En bricka eller stort fat att lägga korvarna på

Till korven behöver du (ca 5 1/2 kilo korv)
1 kg oxkött
1 kg fläskfärs
1 kg svinspäck
1-1 1/2 kilo kokt potatis
1-1 1/2 liter kokt gammaldags mjölk
3 msk salt
2 msk potatismjöl
0,5 msk vitpeppar

Färdig smet

0,5 msk kryddpeppar
0,5 msk ingefära

Så här gör du
1. Förbered genom att ha kokat potatisen och kokat mjölken. Ställ svalt.
2. Montera köttkvarnen så att du har rikligt med plats och svängrum.
3. Blanda färsen och späcket om du inte redan har gjort det i den rostfria bunken. Tänk att du jobbar med en deg. Glöm inte handskarna! Varva kryddor, potatis och mjölk och arbeta tills du får en behändig smet.
4. Vi brukar aldrig göra av med all potatis och mjölk, men ibland behövs det mer av kryddorna än det som står i receptet.
5. Trä fjälster på korvhornet. Knyt direkt med snöre.
6. Mata på av smeten och veva tills smeten kommer ut i fjälstret.
7. Den personen som håller i korven kan försöka klämma lite på den så att smeten fördelar sig ordentigt.
8. När korven är lagom lång så knyter du med steksnöre och klipper av.
9. Fortsätt så tills det är slut på smet.

Färdig julkorv!

Lycka till!

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara