0 sött

Juliga cakepops

Cakepops är ju en liten pysslig historia. Julpyssel och snask i ett! Så varför inte passa på att baka lite mjuka kakor, använda hälften till cakepops och hälften som vanlig fikakaka? Jag bakade en saffranskaka och en mjuk pepparkaka.

Dekorerade och provsmakade


Saffranskaka
200 g smält smör
1 pkt saffran
2 ägg
3 dl socker
1,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Smörj och bröa en valfri form. Mortla saffranet med en sockerbit (eller c:a 1 tsk strösocker). Vispa ägg och socker poröst med elvispen. Tillsätt sen saffran, det smälta smöret och mjölken. Rör ihop, och häll sen i mjölet med bakpulvret, rör igen. Häll smeten i formen och grädda i c:a 40 minuter på +175 °C.

Mjuk pepparkaka
100 g smält smör
2 ägg
2 dl socker
1,5 dl gräddfil (jag hade bara en dl gräddfil, resten fick bli crème fraishe)
1,5 tsk malen ingefära
1,5 tsk malen ingefära
2 tsk kanel
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Samma här smörj och bröa en valfri form. Vispa socker och ägg pösigt, tillsätt gräddfil, avsvalnat smör, kryddorna och mjölet där bakpulvret är iblandat. Häll smeten i formen och grädda i c:a 40 minuter på +175 °C. Samkör kakaorna om du bakar bägge.

Cakepopsmontering
Du behöver nu grillspett i trä, avklippta på mitten
1 burk cream cheese
150 g vit choklad
150 g mörk choklad
2 msk farinsocker
Strössel i allsköns utformning

Ta halva saffranskakan/pepparkakan och smula sönder i en bunke, ha i en halv burk creme cheese (jag tog Valios laktosfria), blanda runt och tillsätt en msk farinsocker. Forma små bollar, c:a 12 st, sätt ett halvt grillspett i varje boll, ställ svalt minst ett par timmar.

Smält chokladerna separat. Ta fram de halvfärdiga cakepopsen ur kylen. Doppa eller pensla varje boll med antingen mörk choklad eller vit choklad. Dekorera!

Eller servera kakorna som en vanlig fikakaka

 

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara