0 fisk

Julgravad lax

I år har jag gjort gravad lax. Jag gör det lite av och till. Jag brukar mest fira med morsan och hon är inte så förtjust i gravad lax, men i år blir styrkan lite förstärkt så jag tyckte att det kunde vara lite trevligt att göra gravad lax. Dessutom så är detta bland det lättaste du kan göra till julbordet, det handlar bara att vara ute i god tid!

Jag köpte lax med benet kvar, men det underlättar ju rejält att ha färdiga filéer. Det behöver inte vara så stora bitar man gravar.

Detta recept har jag tagit från den finfina sajten Svensk fisk. 
Du behöver detta

1 kg färsk laxfilé eller röding
2 msk salt
2 msk råsocker
1 tsk hel kryddpeppar
2 tsk hel svartpeppar
1 tsk hel anis
2 tsk hel kardemumma
½ msk riven ingerfära
Rivet skal av 1 apelsin

Plasthandskar rekommenderas för att undvika bakterier. 
Gör så här (Börja 3-4 dagar innan du ska äta)
1. Krossa kryddpeppar, svarpeppar, kardemumma och anis i en mortel och blanda med salt, råsocker, ingefära och apelsinskal. 
2. Bred blandningen på två lika stora laxbitar och lägg dem mot varandra. 
3. Lägg laxen i dubbla plastpåsar och låt ligga i rumstemperatur i ett par timmar. 
4. Flytta sedan påsen till kylskåpet och låt den gravas i 2-4 dygn. 
5. Vänd då och då. 

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara