0 vego

Gyllene sötpotatissoppa

Jag hade ju resten av matlaget över på personalmiddag igår. Trevligt att ses och smida planer för det nya året. Vad som var mindre lyckat var min menykompostition, i alla fall ur Ulriks smakvinkel. Till förrätt gjorde jag en sötpotatissoppa med getost. Ulrik gillar inte getost. Till huvudrätt bjöd jag på ostsufflé. Ulrik gillar inte ost värst vidare i största allmänhet. Och till dessert blev det saffranspannkaka. Ulrik gillar inte gröt. Saffranspannkaka är typ gjort på risgrynsgröt. Sorry Ulrik. Han satt och surade och mumlade om allt han nu minsann skulle laga på sin ’hämndmiddag’. Moget Ulrik, moget.

4 portioner:
2 sharlottenlökar
2  vitlöksklyftor
olivolja att fräsa i
c:a 800 g skalad tärnad sötpotatis
1 l vatten
2 st grönsaksbuljongtärningar
1 skiva getost
2 msk citronsaft
0,5 tsk chiliflakes
1-1,5 tsk salt
0,5 tsk grovmalen svartpeppar
50 g pumpakärnor/solrosfrön

3 msk olivolja
1 kruka färsk mynta

Bryn försiktigt grovt hackad lök och skivad vitlök i olivolja i ett par minuter. Lägg i sötpotatisen och slå på vatten och lägg i buljongtärningarna. Koka tills potatisen mjuknat, det tar c.a 15-20 minuter berornede på hur stora bitar du gjort av potatisen.

Ha i hälften av getosten, citronsaft och kryddor. Mixa med en stavmixer till en slät soppa.

Rosta pumpakärnorna/solrosfröna i en stekpanna 3–4 minuter. Mixa olivolja med myntabladen.
Toppa soppan med resten av getosten, ringla över myntaoljan och strö över de rostade pumpakärnorna. Servera med ett gott bröd. Jag hittade en limpa med mammas Levainvbröd i frysen som smakade ljuvligt till och så drack vi äppelmust.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara