0 vego

Grönkålssoppa

Under min uppväxt åt vi, vad jag tyckte i alla fall då, väldigt ofta grönkålssoppa med ägghalvor. Kanske säger en del om vad jag tyckte om rätten på den tiden… Hade tills för några dagar sen inte ätit det på sisådär tjugo år i runda slängar. Så, dags att testa. Hittade färsk grönkål på Kvantum, tyvärr inte ekologisk men iaf svensk. Tog mammas recept, gör så här:

Ett knippe färsk grönkål, c:a 400-500 g
Vatten
Salt
Smör att fräsa i
2 msk vetemjöl
1 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1,5 dl grädde
4 kokta ägg
Crème fraîche

Repa av grönkålen och koka i lätt saltat vatten i c:a 10 minuter. Häll bort kokvattnet, skär grönkålen i mindre bitar. Fräs i smör ett par minuter. Strö över mjöl, tillsätt vatten lite i taget och buljongtärningarna, låt koka upp. Koka i 5-10 minuter. Häll i grädden, smaka av med salt och peppar. Mixa soppan slät, servera med ägghalvor, bröd och eventuellt en klick crème fraîche.

Grönkål – check, rödkål inhandlad, Micke har ju redan bloggat om rödkål här och här iofs, men vem kan få nog av rödkål? Frågan är nu vem som tar sig an brunkålen?

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara