0 kött

Grillad julskinka

Julskinka är ju ett måste på julbordet tycker jag, kötterian som jag är. Men när man står där i kyldisken på mataffären så finns det ju en uppsjö av olika skinkor i varierande prisklasser. Vad ska man välja? Det finns allt från dansk gris, svensk gris, gårdsgris, vildsvin osv. Man ser inte skogen för alla träden. På den här sajten har man listat de olika alternativen på ett informativt sätt: http://www.testfakta.se.

Själv köpte jag en gårdsgrisskinka från ICA Selection. Den är inte kravmärkt, men väl Svenskt Sigill-märkt.

Skinkan lät jag först ligga en stund i vattenbad för att laka ut saltlaken. Av nån anledning är det inte bara skinka i skinka…. Det är saltlake, druvsocker, antioxidationsmedel och konserveringsmedel. Bara 92% av skinkan är faktiskt gris.

Sedan tog jag min injiceringsspruta och injicerade skinkan med lite BBQ-sås. I med skinktermometern och sedan ut i det gnistrande vinterlandskapet till mitt översnöade utekök, eller ska jag säga vinterkök kanske? Rätt mysigt att stå där ute, även om temperaturen krupit ner till -15C. Burr.

Några timmar i indirekt grillmetod fick upp temperaturen till 70 grader i skinkan. In till inneköket igen och dags för senapsgeggan.

Till senapsgeggan behöver du 4 msk senap, ett ägg, 2 dl strösocker. Veva ihop allt och pensla på skinkan innan du sätter in den i ugnen. Man kan ha på lite ströbröd också så får du en trevligt krunchig skorpa.
Ta ut skinkan när senapsgeggan fått fin färg.

Skär upp några skivor och avnjut varm på knäckebröd. Fantastiskt gott!

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara