0 sött

Gotländsk saffranspannkaka

Saffranspannkaka, en av de gotländska klassikerna. Det förstår ju nästan alla utom vår bloggkollega Ulrik som obegripligt nog inte gillar detta. Hur som helst var denna anrättning fyrverkeriet i vår trerättersmiddag under vår personalmiddag igår. Det är ju ganska mäktigt särskilt med både grädde i och grädde till, men frågar du mig så är det ju de bästa desserterna.

Detta recept är saxat ur Anna Bergenströms bok Sött Sweet Dulce.

Du behöver till 6 personer
1 dl runda risgryn
2 dl vatten
1 kryddmått salt
2 dl vispgrädde
smör till formen
50 gr sötmandel
1 kuvert saffran (0,5 gram)
3/4 dl socker
4 ägg
Ev 1 dl mjölk

Gör så här
1. Koka upp risgryn, vatten och salt och låt sjuda under tätt lock i ca 10 minuter.
2. Späd med grädde och mjölk och koka till en gröt på lägsta värmen, c:a 30 minuter.
3. Smörj en form (ca 20 x 25 cm) med smör.
4. Skålla mandeln och grovhacka.
5. Blanda ner mandel, socker och saffran.
6. Låt svalna, rör sedan ner äggen ett i taget.
7. Om smeten blir tjock så blanda ner mjölk.
8. Häll i formen och grädda i mitten ugnen i c:a 25 minuter på 175-200 °C.

Vi serverade anrättningen med romvispgrädde, hallon och blåbär. 

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara