0 bröd

Goda frukostfrallor med fikon

Jag hoppas ni alla är klara med matbestyren. Känner ni att, ja, det skulle sitta fint med goda frallor imorgon bitti, dan efter dan. Här har ni då receptet. Det kommer från brödgurun Martin Johansson. Själv satte jag degen igår och bakade ut nu på morgonen för att ha med till julfirandet som i år äger rum i Skutskär.

För 12 frallor gör så här:

Kvällen dag 1
300 g vatten
3 g jäst
 390 g siktat dinkelmjöl
50 g fikon 25 g pumpakärnor
6-9 g salt

Om fikonen är hårda, mjuka upp dem i varmt vatten som de får stå och dra i en stund. Hacka dem sedan grovt. Lös upp jästen i vattnet och tillsätt resten av ingredienserna. Blanda ihop degen, den behöver inte knådas länge. Täck över bunken med plast. Låt stå över natten.

Morgon dag 2
Sätt ugnen på högsta värmen, gärna med en oöm plåt längst ner. Dela degen i 12 bitar och lägg ut på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa lite till medans ugnen blir riktigt varm, c:a 45 minuter. Pensla frallorna med vatten, strö över pumpakärnor (man kan även ha pumpakärnor i degen). Sänk temperaturen i ugnen till +250 °C, i med plåten. Lägg gärna några isbitar på plåten i botten av ugnen. Grädda i c:a 15-20 minuter, tills frallorna fått fn färg. I min ugn tog det 15 minuter.

Ha en riktigt skön jul nu!

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara