0 vego

Finsk kålrotslåda

Julen är väl inte direkt högtiden då man vidgar vyerna direkt. Inte på julbordet i alla fall. Jag har en del kompisar som har påbrå från Finland och där är ju obligatoriskt med olika lådor på julbordet. Dessutom så brukar min flickvän bidra med kålrotslåda när hon och barnen firar jul hos släkten. Lite nyfiken blir jag ju att själv kasta mig över denna finska nationalrätt (?).
Jag tittade runt på lite olika recept innan jag bestämde mig för att testa.
Ingredienser

1,2 kilo kålrot

0.5 dl ljus sirap
2 dl ströbröd
1,5 kryddmått vitpeppar

1,5 tsk torkad ingefära
Riven muskot
Salt
Smör
Kokspad

Gör så här
1. Koka tärnad kålrot i lättsaltat vatten tills den går att mosa.
3. Mosa kålroten och blanda i sirap, vitpeppar, ingefära, muskot och 1 dl ströbröd.
4. Varva med lite av kålrotsspadet.
5. Rör ihop smeten och häll i en ugnsform.
5. Strö över resten av ströbrödet och klicka på lite smör.

Kör i ugnen på 175 grader i ca 40-60 minuter.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara