0 fågel/ skaldjur

Asiatisk annandagslunch

Det kanske jag inte ska säga egentligen, det är väl ungefär som att svära i kyrkan, men nu efter jul är det väl ok att erkänna att jag inte är det största julmatens största fan? Så när det skulle firas jul på annandagen, tredje dagen på raken, fanns inte julmat ens med i bakhuvudet. Jo, kanske som en stor varningslampa ’ingen julmat, ingen julmat’ blinkade den. Vi kokade helt sonika ihop en asiatisk lunch bestående av dumplings, sugar snaps med vitlök och sesamfrön, kycklingspett med jordnötssås och ris.

Dumplingsreceptet hittar du här, den är med kycklingfärsfyllning men jag gjorde även en fyllning med:

200 g skalade räkor
Juice från en halv lime
2 krm sesamolja
Salt
2 små finhackade sharlottenlökar
5 strån gräslök, också finhackade

Dumplingsreceptet ger c:a 60 dumplings, då kanske det blev 20 med räkfyllning. Blanda alla ingredienser och fördela sen på den utkavlade dumplingsdegen. Jag nypte ihop dem upptill. Kokade i vatten och sen stekte jag dem tills de fick fin färg. Mums! Det blev lite kycklingfärsröra kvar och den stekte jag köttbullar på.

En variant på kycklingspett hittar du här, jag gjorde våra i ugnen eftersom jag inte orkade rota fram grillen ur vedboden. Jag gjorde en jordnötssås till på jordnötssmör, hackade jordnötter och lite olja som jag värmde på.

Köp ett paket sugar snaps. Fräs på snabbt i olja, pressa över vitlök och häll på lite soya. Strö över rostade sesamfrön vid serveringen.

Serverade det hela med lite extra jordnötter, en sallad och den gudomliga soyasåsen som man gör genom att blanda en del äppeljuice och en del soya och sen ha i lite chilflakes.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara