0 fisk

Stekt salt sill med löksås

Det våras för (eller höstas?) husmanskosten. Åtskilliga böcker om husman letar sig ut i handeln lagom till julhandeln. När jag tänker på husman så är det påfallande recept som är ganska enkla att göra, men som kräver sin tid att göra. Jag bestämde mig för att göra stekt salt sill med löksås. Denna svenska klassiker var inget undantag när det gäller tidsåtgången. Panering överlag känns lite krångligt och pyssligt. Så avsätt lite extra tid när ni gör denna rätt.
Det som är bra med denna rätt är man ofta har det mesta hemma redan. Möjligtvis med undantag av urvattnad steksill.

Till sillen behöver du (4 port)
4 urvattnade hela sillfiléer (torka av med hushållspapper)
Vetemjöl
Ett uppvispat ägg
Ströbröd
Salt & vitpeppar
Smör till stekning

Löksås (4 portioner)
3 gula lökar
1 msk vetemjöl
1 msk smör

3 dl röd mjöl
1,5 dl vispgrädde
Salt & svartpeppar
Muskot
Gör så här
1. Sätt på potatisen

2. Panera sillfiléerna. Först i mjöl, sedan i ägg och slutligen i ströbröd. Låt ligga och torka lite.
3. Skiva och fräs löken. Den ska bara bli glansig.
4. Smält smör och vispa eftersmältningen ihop smör och vetemjöl.
5. Häll på mjölk och grädde under vispning (bottenvisp).

6. Låt puttra tills såsen har blivit tjock.

7. Häll i löken och låt puttra lite till.
8. Smaka av med muskot, svartpeppar och lite salt.
9. Salta och peppra (vitpeppar) de torkade sillfiléerna och stek dem i smör.

Servera med en tomatsallad och kokt potatis.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara