0 bröd

Småfralla av surdeg

Idag gjorde jag lite småfralla på levaindeg. Det är ganska mycket krångel och pyssel med surdegsbröd, men jag lovar att det är värt besväret. Godaste bröden du någonsin kommer att baka!
Jag har skrivit om hur man startar en surdeg tidigare. Läs det inlägget först, sen när du har en surdegsslurry som står och bubblar så är det bara att skrida till verket!

Jag gjorde en levaindeg från boken ”Surdegsbröd” av Martin ”Pain de Martin” Johansson. Fantastiskt bra bok om olika surdegsbröd. Köp den, finns massor av bra knep och tricks att lära sig ifall man vill baka riktigt bra surdegsbröd. Levainbröd är i vanliga fall oftast avlånga limpor, men idag vevar jag ihop lite småfralla istället.

Degen
800 gram vetemjöl special
500 gram kranvatten
10 gram jäst
1 dl surdegsslurry
1 msk salt

Sätt ugnen på maxvärme, 275 grader. Blanda alla ingredienser utom saltet. Kör med degkrokar eller i bakmaskin i ca 5-8 minuter. Addera saltet. Kör ett par minuter till. Degen ska vara smidig och fin vid det här laget. Lägg degen på en dragfri plats för jäsning. Jag använder mig av en plastlåda med förslutningsbart lock. Låt jäsa en timme.
När degen har jäst en timme, blöt händerna och vik ihop degen uppifrån, från sidan, nerifrån och från andra sidan. Låt jäsa en halvtimme till. Vik degen en gång till. Jäs en halvtimme till.
Ta ut degen på mjölat bakbord och skär smådelar av degen.
Platta ut varje bit och vik in hörnen i mitten. Vänd upp och ner på knytet och forma till en rund boll. Lägg invikta hörnbitarna nedåt. Placera bollen på bakpapperförsedd plåt.
Skjuts in i ugnen! Vrid ner till 250 grader och släng in 4-5 isbitar på en ugnsfast form under brödplåten.
Isbitarna ger ånga och ångan fixar en schysst yta på bullarna.
Baka bröden i ugnen i ca 11 minuter. Det kan behövas mixtras med tiden beroende på din ugn samt storleken på bollarna. Ta ut dem och låt de svalna. Ät och njut! Fantastiskt gott!

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara