0 fågel

Sås till gås – Gåsmiddag del 1

När min man skulle ha sin 40-årsmiddag tänkte jag att det vore kul om vi bjöd på en Mårten Gås-middag. Kändes helt klart som utanför min comfort zone. Men laddade med att prata höjt och ljudligt om det i över en vecka så att det inte skulle finnas någon återvändo. Bra var också att det kom en massa tips. Ett sådant var på en sås som går att använda både för gås och kalkon (och kyckling). Det är Jamie Oliver som har ett repcept som jag faktisk såg honom tillaga förra julen på tv. Då tänkte jag, aldrig i livet att jag kommer lägga ner så mycket energi på en sås. Jodå, det gjorde jag och kommer gladeligen att göra det igen, för den blev bra, mycket bra. Det fina är att du kan börja med den några dagar i förväg, och vill du börja en månad innan så frys den bara. Såsen innehåller ungefär en miljon ingredienser, tar flera timmar att tillaga, men, kom ihåg: det är det värt. Jag lovar.

Till en liter gudomlig sås behöver du:
2 selleristjälkar
2 morötter
2 gula lökar
5 lagerblad färska/torkade
5 färska salviblad
4 kvistar färsk rosmarin
2 stjärnanis
2 paket bacon (jag tog bara ett)
8-12 kycklingvingar
2 msk olivolja
4 tsk vetemjöl
4 msk sherry eller portvin
2 tsk tranbärssås alt. lingonsylt
2 l vatten
Salt och peppar

Då kör vi! Sätt ugnen på +200 °C. Se till att selleri, lök och morötter är skalade och fördelade i lagom grova bitar. Lägg dem i en ugnsform tillsammans med kryddorna och stjärnanisen. Födela bacon över. Knäck kycklingvingarna för att få ut mer smak från dem, banka lite på dem med en kavel också om du vill. Häll på olivoljan och sen så saltar du och pepprar lite. Låt gosa till sig i ugnen i c:a 1 h tills köttet på kycklingvingarna går att pilla loss enklet.

Ta ut formen ur ugnen. Om du har en potatisstamp är det nu den kommer väl till pass, för nu ska det mosas och och frigöras smaker. Det ska bli geggigt i formen. Mosa sakteliga också in mjölet i smeten. Lägg smeten i en kastrull och häll sen på 2 liter vatten och koka upp för nu ska såsen tjockna. Enligt Jamies instruktioner ska den tjockna på 10 min, det gjorde inte min. Men den tjocknade något efter att den småputtrat i c:a 30 minuter. Och om den  tjocknar på 10 minuter ska den ändå puttra på ett tag till.

Nu ska såssen silas, alla bitar ska bort. Det är även dags att ha i tranbärssås alt. lingonsylt och också sherry eller portvinet. Vänta med salt och peppar. Jag måttade att min sås hade reducerats till en liter innan jag tog av den från spisen.

Sen då. Jo, nu ska du tillreda gås eller kalkon. Det kommer i nästa inlägg. Men kom ihåg att spara spadet som blir av fågeln. Mycket är fett. Efter min gås blev det 8 dl gåsfett! Så allt fett ska skedas bort (spar det, går att använda att steka potatis i), och efter att man skedat och skedat och skedat bort fett kommer man till den fina såsen. Den ska hällas av och kokas ihop med den första såsen du hållit på med i ett par timmar. Det är nu du kan smaka av med salt och peppar och ev lite till sherry/portvin.

Nu kommer det finnas sås så det räcker och blir över. Och blir det över: frys. Såsen funkar fint sen till kyckling.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara