0 fågel

Potatis i gåsfett

Tidigare i mitt matliv har jag aldrig använt mig av andra fetter än olivoljor, smör, margarin eller liknande, dvs ”vanligt” fett. Häromdagen kom jag över lite ”ovanligt” fett via min kära bloggkollega Karin. Det var en burk gåsfett som vart över efter hennes gåsmiddag.

Jag hade läst någonstans att man kan göra fantastiskt goda rostade potatisar med ank/gåsfett. En kompis brukar tala sig varm om ankconfitt som är konserverad anka i sitt eget fett. Fransmännen kan det där med mat.

Hur som helst, jag började med att i vanlig ordning läsa på lite. Tur man har svart bälte i google… Hittade diverse olika varianter som beskriver potatis i ank/gåsfett. Detta är min variant av det hela.

Du behöver en mjölig potatissort. Skala all potatis, tänk på att detta blir så gott så gör mycket mer än vad du egentligen tänkt. Skär potatisen i klyftor och koka den sedan i max 8-10 minuter. Vi vill inte göra potatismos.

Häll av potatisen i ett durkslag och lägg dem på en tallrik så länge för att de ska ”ånga av sig”.
Slå på ugnen. Jag drog på varmluft + maximal värme, typ 275 grader. Ta en långpanna och släng på en rågad matsked med gåsfett. Förvärm långpanna med fettet när ugnen blivit varm.
Ta ut långpannan och….Kolla! Fettet har blivit genomskinligt!…häll i potatisen. Akta så det inte stänker fett, det är jädrans varmt.

Rör runt potatisen lite, dra på lite flingsalt och sedan tillbaka med långpannan in i ugnen. Rör om var 5-10’e minut tills de börjar se färdiga ut. Olika lång tid tar det beroende på hur knuspriga du vill ha dem. Servera direkt från rykande långpanna! Fantastiskt gott, de är härligt knuspriga på utsidan och mjuka på insidan. Det här får göras fler gånger!

Bon appetit!

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara