2 kött

Pirogen som vart paj

Skulle överraska min kära fru med lite glutenfria piroger idag hade jag tänkt. Vaskade fram ett recept på glutenfri pajdeg från det berömda internätet och skred till verket.
Förstår inte riktigt vad det är med mig och recept. Nån annans recept alltså….
Ska ju alltid hålla på att mickla till dem, går inte att följa till punkt och pricka. Kanske får börja med det, i alla fall när det kommer till saker med glutenfritt mjöl i. Har du läst mina tidigare bataljer med GF-mjölet så förstår du kanske vad som kommer att hända…

Hur som helst. Vevade ihop en deg bestående av följande:

50 gram jäst
3 dl ljummet kranvatten
1 tsk pofiber
lite salt
2 dl bovetemjöl
5 dl Lailas fina mjölmix

Degen såg så fin ut liggandes där i skålen. Jäste i ca 30 minuter. Eller jäste förresten. Såg inte ut att ha jäst så mycket. Beror det på mjölet? Måste vara mjölet. Den hade fått lite jäsbubblor i alla fall när jag började peta på den lite försiktigt. Sen när jag tänkte kavla ut den och skära rundlar till pirogerna så upptäckte jag till mitt förtret att degen var aningens för lös och inte alls speciellt elastisk och fin som vanliga glutenspäckade degar brukar bli. I vild förtvivlan hällde jag i mera mjöl och knådade ihop den tills konsistensen kändes okej. Provkavlade lite. Den kommer inte att hålla ihop, så fram med pajformar och fylla dem med deg istället.
Pirogerna fick helt enkelt bli pajskal istället. Skjuts in i ugnen och förgrädda 10-15 minuter.

Till fyllning gjorde jag två olika, en ost/skinkfyllning och en köttfärsfyllning.

Ost/skinkfyllning
riven ost
finskuren rökt skinka
en burk creme fraiche
svartpeppar
salt
örtmix Provencale
riven morot

Köttfärsfyllning
köttfärs
riven ost
riven morot
Santa Maria BBQ rub ”herbs”

Ost/skinkfyllningen är det bara att skära ner i småbitar och blanda ihop. Köttfärsen behöver så klart stekas på och kryddas ordentligt innan resten blandas ihop. Sen är det bara att fylla skalen och gratinera i ugnen på 175 grader tills pajerna fått fin färg. Servera till din kära fru med lite grönsallad, då blir hon glad! Och jo, pajerna fick godkänt!

Du kanske också gillar

2 kommentarer

 • Svara
  Malin Ahnbo
  6 maj, 2013 at 13:41

  Glutenfria degar skall vara mer kletiga än vanliga degar bara för att de inte skall förlora vätskan. Glutenet är ju det som binder ihop proteinerna vilket gör att glutenfria degar inte blir lika elastika.

 • Svara
  Ulrik
  6 maj, 2013 at 13:44

  Man ser rätt tydligt på färdigköpta glutenfria produkter också att de är rätt spröda och går lätt sönder. Såg häromdagen färdigbakade tortillabröd som låg trasiga i sin påse på ICA. Känns ju som en rätt kass produkt då.
  Jag får prova med mer vätska nästa gång, tack för tipset.

 • Svara