0 vego

Paj med valnötter och spenat

I min familj har vi alltid ätit massor med paj. Både matpajer och efterrättspajer. Gillar att pajskalet på bägge varianterna är av den lite knaprigare varianten än att de smular sönder. Till matpaj burkar jag ta detta recept när jag har planerat pajbaket och har kesella hemma.

Pajdeg till två pajskal:
4 dl vetemjöl
75 g smör
100 g kesella
1 ägg

Kör allt i en matberedare, låt vila kallt i minst 30 minuter och sen delar du degen i två bitar. Ska du bara baka en paj så kavla ut den ena biten tunnt och tryck fast i en form, frys den andra biten. Förgrädda i 10 minuter på +200 °C.

Fyllning:
250 g bladpenat
0,5 dl torkade trattkantareller som blötlagts
1 liten vitlöksklyfta
2 scharlottenlökar
1 gul paprika
3 ägg
2 dl mjölk
2 dl Västerbottenost
Salt och peppar

Tina spenaten. Hacka löken, vitlöken och paprikan. Fräs på löksorterna och sen paprikan i olja, i med spenat och trattkantareller. Salta och peppra. Rör ihop ägg och mjölk. Lägg fräset i det förgräddade pajskalet och slå på äggstanningen. Strö över osten. Jag hittade riven Västerbottenost i frysen så lyxade till det med den. Grädda sen i c:a 30 minuter eller tills pajen ser gyllene ut. Servera med några salladsblad.

PS: Pajreceptet är nog från Anna Bergenström från början.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara