0 fisk

Misorostad potatis med lax

För ett par månader sedan köpte jag en bok som heter Matmolekyler, den beskriver varför mat smakar som den gör, varför vissa saker passar ihop, varför vi gillar vissa saker samt allmänna tips inför matlagningen. I boken är det fakta och recept blandat om vartannat och det är mycket intressant läsning och många aha-upplevelser. För alla som vill veta mer om matkemi rekommenderar jag boken som är skriven av Lisa Förare Winbladh och Malin Sandström.

 
I veckan här lagade jag det första receptet från boken. En misorostad potatis och till det servade jag ungsbakad lax.

Laxen:
En färsk laxsida utan ben med skinn c:a 1 kg
1 lime
Salt

Jag la laxsidan i en ugnsfastform och pressade över saften från en lime och hade på lite salt. In i ugnen på +200 °C i c:a 20-25 minuter. Jag skar lätt i laxen för att kolla att den var klar.

Potatisen:
800 g fast potatis
0,5 tsk salt
Lite olivolja
2 vitlöksklyftor
2 msk ljus miso
0,75 dl pressad apelsin
1 tsk rivet apelsinskal
0,5 tsk chiliflakes
0,5 msk sesamfrön

Sätt ugnen på +225 °C. Skala potatisarna och skär i mindre bitar. Skölj bitarna och torka av dem lite innan du lägger dem i en ugnsfastform med olja i. Viktigt att de får plats i ett lager. Rosta tills de fått färg. Fram tills dess kan du förbereda smaksättningen. Finhacka vitlöken och vispa ihop den med apelsinskal, apelsinsaft, miso och chilin. Häll över blandningen på potatisen och vänd runt. Strö över sesamfröna och vänd igen. Rosta vidare tills sesamfröna har fått en aning färg. Servera potatisen till laxen med sallad och en klick youghurt (eftersom jag tyckte det blev sting i det anrättningen och det behövdes lite svalka).

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara